Sari la conținut

Probleme cutanate ale copilului

Copilul si bebelusul pot avea o serie de probleme ale pielii. Cauzele sunt dintre cele mai variate, de la iritatia de scutec, pana la febra, ciupituri de insecte sau alergii. Toate au o componenta cutanata care se manifesta prin iritatii, roseaza, blande, unele umflate si fierbinti.

In oricare din aceste situatii prima recomandare este sa apelezi la medicul pediatru singurul competent sa faca distictia intre o problema minora sau semnul unei chestiuni serioase, care trebuie investigata si tratata.

Pecinginea este cauzata de o categorie de ciuperci care pot ataca pielea, unghiile si parul. Incepe cu o pata rosie, solzoasa si cu o umflatura, se dezvolta circular, intr-un inel rosiatic, insotit de mancarime. Poate fi transmis de unele animale sau prin contactul direct de la alta persoana infectata. Cele mai multe astfel de infectii se trateaza cu o crema antifungice, dar sfatul medicului este esential pentru a alege crema potrivita si pentru a preveni reaparitia infectiei.

Impetigo este o infectie contagioasa cauzata de bacterii stafilococice sau streptococice. Impetigo provoaca leziuni rosii pline cu lichid care se pot sparge, dezvoltand o crusta galben-maronie. Leziunile pot apara oriunde pe corp, dar, de obicei, sunt localizate in jurul gurii si nasului. Impetigo se poate raspandi la alte persoane prin contact sau prin schimbul de prosoape si jucarii, fiind o afectiune intalnita in colectivitatile de copii mici. Afectiunea este insotita de mancarime, iar scarpinatul poate raspandi infectia in alte zone. Se vindeca cu unguente cu antibiotic in cure de lunga durata. Uneori este necesar tratament cu antibiotice.

Eruptii cutanate provocate de caldura sunt printre cele mai des intalnite afectiuni cutanate ale copiiilor. Eruptiile apar dupa ce canalele glandelor sudoripare sunt blocate si se manifesta in zona umerilor si gatului, dar si pe brate si piept. Sunt caracteristice zilelor caniculare si sunt foarte frecventa la bebelusi. Iritatia seamana cu niste cosuri mici, rosii sau roz. Nu necesita un tratemant anume, dar pielea copilului trebuie mentinuta curata si hidratata pentru a preveni infectarea.

Dermatita de contact este o reactie a pielii in urma contactului cu diverse substante. Dermatita de contact poate fi provocata si de unele alimente cu factor alergen, dar si de sapunuri, sau uleiuri de plante. Erupta cutanata apare de obicei, la 48 de ore dupa expunere. Cazuri minore pot cauza inrosirea pielii sau o eruptie de mici umflaturi rosii, in timp ce reactii severe poate provoca umflarea roseata si vezicule mari. Dermatita de contact este de obicei usoara si dispare dupa o saptamana. Esential este insa indentificarea substantei care a produs iritatia pentru a evita repetarea afectiunii.

Afla mai multe despre taietui si zgarieturi

Urticaria apare ca o eruptie insotita de senzatie de mancarime. Blandele pot sa apara oriunde pe corp si poate dura cateva ore sau cateva zile. Urticaria poate semnala probleme serioase, mai ales daca este insotita de dificultati de respiratie sau umflarea fetei, caz in care este un semn pentru o alerfie puternica. Medicamentele, cum ar fi aspirina sau penicilina, alimente, cum ar fi ouale, nucile si fructe de mare; unii aditivi alimentari, temperaturi extreme, si infectiile cum ar fi amigdalita streptococica pot provoca urticarie. Indepartarea factorului care provoaca urticaria rezolva problema. In alte cazuri este nevoie de interventia medicului si de tratamente de urgenta cu antihistaminice.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!