Sari la conținut

Rasul este raspunsul pentru cooperare

As vrea sa am copii care sa coopereze atunci cand le spun ca ar trebui facut ceva / sau ca nu ar trebui facut ceva.

As vrea sa imi raspunda pozitiv, sa stea de vorba cu mine, sa nu lungim discutiile la nesfarsit si timpul petrecut impreuna sa fie pentru joaca, as vrea sa nu se enerveze si sa nu ma enervez nici eu.

Si fac pariu ca si voi ati vrea asta. Dar cum poti obtine asa ceva, cooperarea?

 La aceasta intrebare au fost fel si fel de raspunsuri.

Ca ai putea obtine prin rutina. Daca un copil stie ce are de facut atunci nu mai sta la fiecare pas sa iti puna sub discutie decizia.

Ca ai putea obtine prin autoritate. Copilul trebuie sa stie ca este mai mic si trebuie sa asculte de tine. Si daca nu vrea sa asculte? Atunci exista pedepse care sa ii arate cine are autoritatea.

Ca ai putea obtine prin discutii. Stai si explici fiecare pas in parte, pana cand intelege de ce este necesar. 

Prin iubire. Va coopera pentru ca te iubeste suficient de tare incat sa nu iti provoace o neplacere prin refuzul sau.

Prin reguli. Spui de la inceput si cat se poate de des ce anume se poate face si ce anume nu se poate face.

Prin negocieri. Daca faci x eu iti voi da y.

 Fiecare dintre acestea este aplicata de catre noi intr-o mica sau mai mare masura. Alegerea este facuta in functie de cum am fost noi educati in copilarie, dar si de personalitatea pe care o avem.

 Exista insa un raspuns care mie imi place cel mai tare: cooperarea o obtinem prin ras. Copiii vor sa coopereze cu noi pentru ca ii facem sa se simta bine in prezenta noastra. Pentru ca le creem un mediu de bunadispozitie. Prin jocuri, prin gadilat, prin alergat prin casa. Cu fiecare dupa gusturi si preferinte. Daca radeti cu gura pana la urechi, atunci cooperarea este aproape garantata. 

Sa stiti ca si voi sunteti exact la fel construiti. Daca sunteti, de exemplu, intr-un grup de prieteni, veti avea tendinta de a asculta sugestiile de petrecere a timpului ale persoanei cu care va distrati cel mai tare.

 Si rasul face mult mai mult de a pregati terenul pentru cooperare - el detensioneaza o situatie de posibila cearta. Va refuza copilul ceva? Inventati ceva si faceti-l sa rada pentru 2-3 minute. Apoi este mai usor sa obtineti ce vreti. Mult mai usor. Si mult mai placut pentru amandoi decat daca ai repeta o cerere de 10 ori numai ca sa vezi ca iti este refuzata.

 Radeti cat mai mult impreuna, radeti in hohote, cu gura pana la urechi si burta zgaltaindu-se, si viata voastra in familie va fi mult mai usoara.

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!