Sari la conținut

Scoala noastra gratis este de fapt scumpa

Acum cateva zile o mama care are fetita in clasa III mi se plangea cat de scumpa este scoala: aproape ca nu exista zi in care fetita sa nu ii ceara cateva zeci de lei pentru a-i duce la scola din diverse motive. Este o scoala de stat, obisnuita, ca atatea altele din capitala sau din tara.

Haideti sa vedem care sunt motivele pentru care copiii sunt in permanenta chemati la scoala cu bani de acasa. Sa va spun care sunt cele pe care le-am auzit eu:

- Manualele nu sunt niciodata suficiente, chiar daca ai mai multe variante din care sa alegi. Toate sunt proaste, spun profesorii, si le cer copiilor sa isi cumpere anumite manuale auxiliare si caiete de exercitii. Poti ajunge la o materie sa ai cate trei, patru carti, numai in ciclul gimnazial. Aceste recomandari se schimba in functie de interesul de moment si in fiecare an se scot noi caiete si manuale, astfel incat, daca ai mai multi copii cele vechi sunt oricum inutilizabile.

- Fiecare profesor, mai ales cei de facultate, cere sa i se cumpere ultima sa carte lansata. Studentilor li se spune clar ca examenul este dat din aceasta si, uneori, chiar li se promite ca pot sa stea linistiti cu cartea pe masa pentru a cauta raspunsurile. Cine nu are cartea are sanse mici sa treaca acest examen.

- De chetele facute pentru diverse situatii stie toata lumea: ca este ziua de nastere a profesorului sau se termina anul scolar sau vine Craciunul etc trebuie sa cotizezi, daca nu vrei sa ti se spuna ca ai obrazul gros. Poate ca poti trai cu asta, insa nu cu frica de a supune copilul unor discriminari in notare, cand se stie ca media generala pe toti anii de studiu este foarte importanta pentru viitorul sau.

- Pentru tratament preferential. El poate imbraca multiple forme: de la forma penala in care se cer expres bani sau bunuri pana la forma mai voalata in care profesorul este mai binevoitor fata de cei cu care face meditatii sau, mai nou, fata de copiii care raman dupa scoala la after school.

- Fondul clasei. Doar nu vrei sa iti stea copilul 5-7 ore pe zi intr-o incapere darapanata. Mai trebuie zugravit, reconditionate bancile, pus niste planse pe pereti, cumparate imprimante / calculatoare. Nici scoala si nici profesorii nu pot cere in mod legal un fond al clasei, asta nu inseamna insa ca practica nu este foarte raspandita.

- Materiale. Ca sunt foi speciale de desen sau alte lucruri, in permanenta trebuiesc cumparate consumabile. Ele nu scot bani din buzunarul parintilor numai la inceputul scolii, cum se crede eronat, ci pe tot parcursul anului. Scoala nu asigura nici macar hartie pentru imprimanta sau toner, daca ai nevoie de foi pentru examen.

- Activitati sportive sau artistice. Cantonamente, echipament, costume sau orice altceva necesar pentru desasurarea acestora. Daca vrei sa ai un copil care face sport, si nu vorbesc de cine stie ce performante, trebuie sa te astepti la cheltuieli serioase.

- Concursurile private. In ultima vreme este o practica din ce in ce mai raspandita ca, pe langa examenele stabilite de Ministerul Educatiei, sa se participe si la concursuri pe diferite materii, organizate de catre firme private. Acestea pot sa inceapa inca de la gradinita.

- Excursiile organizate de scoala. Nu sunt obligatorii, insa greu de refuzat atunci cand copilul vine si iti spune ca toti prietenii lui merg. Un copil care nu participa se poate simti marginalizat, neindreptatit si poate avea probleme de integrare. Iar la aceast varsta prietenii sunt cel mi important lucru.

 

Din putin cate putin se face o suma mare. Un bunic exasperat spunea pe un forum al Ministerului Educatiei:

In Bucuresti,PARINTII platesc inca din prima zi de scoala:
-cheltuielile specifice primei zile de scoala din an;
-fondul scolii;
-fondul clasei;
-protocoale (inspectii);
-curatenia deosebita de Craciun;
-contributii pentru schimbarea tablei si consumabile,separat de fonduri;
-contributii pentru jaluzele,catedra,scaun profesor;
-contributii pentru zugravit;
-contributii pentru harti pe pereti sau rame de tablouri;
-dosare,chilotei de foi,agrafe foi;
-1-2 topuri hartie xerox;
-curatenia deosebita de Pasti;
-5-10 bodyguards angajati de scoala;
-manuale,editurile si autorii stabiliti de fiecare profesor (nu ajung);
-culegeri,stabilite de profesori, de regula au aceiasi autori(unul era finul invatatoarei);
-dictionare;
-caiete speciale stabilite de profesori;
-reviste saptamanale sau bilunare;
-carti postale pentru actiuni caritabile;
-actiuni extrascolare organizate de profesori sau scoala;
-contributii pentru evenimentele fericite din scoala;
-contributii pentru evenimentele tragice din scoala;
-uniforma stabilita de scoala,din stofe scumpe,fara a tine cont de posibilitatile parintilor;
-cheltuielile specifice lunii martie;
-cheltuielile specifice sedintelor cu parintii;
-cheltuieli pentru diploma color si panglica de tricolor daca e vorba de vreun premiu sau mentiune;
-cheltuieli specifice serbarii de sfarsit de an;
-cheltuielile specifice ultimei zile de scoala din an.
+Cine cunoaste un electrician?+Cine are pe tata tamplar?+Vad ca mama lucreaza intr-un birou, nu ne aduce si noua doua cartuse de cerneala?+Ionescu, tata e zugrav?Spune-i sa ma sune ca vreau sa-l rog ceva.+Popescu, tata lucreaza la telefoane?Spune-i ca a zis directoarea ca ne trebuie un telefon public la parter,treaba lui cum face,etc,etc,samd.
 
In plus, se subanteleg cheltuielile cu rechizitele, incaltaminte regulamentara, echipamente de sport, transport.
 
In plus-plus,meditatiile de 50 ron/sedinta nu sunt obligatorii in toate cazurile, dar oricum sunt NECESARE.
 
Desigur, nu se poate generaliza, situatia difera de la o unitate de invatamant la alta, insa, in general, parintii cotizeaza pentru invatamant, pe langa impozitele pe care le platesc din salariu. Motivul este simplu: este greu sa predai, daca nu ai nici macar o creta. Care creta nu ar trebui sa fie asigurata nici de profesori si nici de elevi, ci din bugetul Ministerului Educatiei. Sa vedem ce spune legea in acest caz:
 
Art. 104. - (1) Finantarea de baza asigura desfasurarea in conditii normale a procesului de invatamant la nivel preuniversitar, conform standardelor nationale. 
 
(2) Finantarea de baza se asigura din BUGETUL DE STAT, din sume defalcate din taxa pe valoarea adaugata si alte venituri ale bugetului de stat, prin BUGETELE LOCALE, PENTRU URMATOARELE CATEGORII DE CHELTUIELI : 
 
 
a) cheltuielile cu salariile, sporurile, indemnizatiile si alte drepturi salariale in bani, stabilite prin lege, precum si contributiile aferente acestora; 
 
 
b) cheltuielile cu formarea continua si evaluarea personalului; 
 
 
c) cheltuielile cu evaluarea periodica interna a elevilor; 
 
 
d) cheltuielile materiale si pentru servicii; 
 
 
e) cheltuielile cu intretinerea curenta. 
 
 
(3) Finantarea de baza a unei unitati scolare rezulta prin multiplicarea costului standard per elev/prescolar cu coeficienti specifici unitatii scolare si cu numarul de elevi si se aproba anual prin hotarare a Guvernului. 
 
(4) Baza de calcul al fondurilor alocate unitatilor de invatamant prin si din bugetele locale, pentru finantarea de baza, o constituie costul standard per elev/prescolar. Costul standard per elev/prescolar se determina pentru fiecare nivel de invatamant, filiera, profil, specializare/domeniu. Determinarea costului standard per elev/prescolar se face de catre Consiliul National pentru Finantarea invatamantului Preuniversitar, in conditiile prezentei legi si conform normelor metodologice elaborate de catre Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului si aprobate prin hotarare a Guvernului. Consiliul National pentru Finantarea invatamantului Preuniversitar cuprinde reprezentantii Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, ai partenerilor sociali si ai structurilor asociative ale autoritatilor administratiei publice locale. Alocarea fondurilor pentru finantarea de baza a unitatii de invatamant se face pe baza unei formule de finantare aprobate prin ordin al ministrului educatiei, cercetarii, tineretului si sportului care ia in considerare costul standard per elev/prescolar, numarul de elevi/prescolari din unitatea de invatamant, precum si factorii de corectie dependenti de densitatea de elevi in zona, severitatea dezavantajelor, de limba de predare si alti factori.
 
(5) Finantarea de baza aprobata anual prin legea bugetului de stat se repartizeaza pe comune, orase, municipii si sectoare ale municipiului Bucuresti de catre directiile generale ale finantelor publice judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, cu asistenta tehnica de specialitate a inspectoratelor scolare judetene, respectiv a Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti. 

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!