Sari la conținut

Scoala nu este serviciul copiilor

Daca perioada gradinitei este una frumoasa pentru majoritatea copiilor, scoala aduce si primele intrebari de genul: “De ce trebuie sa merg la scoala?”. La fel ca multi dintre noi, Ana Maria Mitrus s-a folosit de metafora “scoala este serviciul tau”. Cat de bine a procedat? Iata explicatia ei…

Cand fetele au crescut si au intrat in sistemul formal de educatie, respectiv gradinita si ulterior scoala, am dus niste lupte grele ca sa le conving sa mearga fara sa mai comenteze si sa accepte ca “asta e regula”, “asa trebuie”, “oamenii mari merg la serviciu, copiii merg la gradi sau la scoala”.

De fapt cred ca partea asta cu serviciul a fost cea mai utilizata metafora. Pentru ca gradinita era la mijlocul strazii iar biroul meu chiar in capatul ei, am putut sa asociez foarte bine aceste doua destinatii. Sau cel putin asa credeam eu.

Inevitabil discursurile mele aveau aproape aceeasi rutina. Incepeam eu cu faptul ca “trebuie” sa mearga la gradinita urmate de replica lor constanta ca “nu le place la gradinita” si incheierea mea, un monolog despre cat de minunat este la gradi si cat de bine se distreaza toata lumea acolo.

Tot acest “joc” sa-i spunem a durat vreo 3-4 ani, intre timp am ajuns si la scoala, doar ca fetele au mai crescut si ele, asa ca intr-o dimineata am primit o replica care mi-a zdruncinat toate argumentele: “Mami, dar nici tie nu-ti place intotdeauna la servici, si tu uneori zici ca nu vrei sa mergi (iar daca nu ai chef chiar nu te duci sau te duci mai tarziu), atunci de ce ne zici noua tot timpul ca trebuie sa mergem la serviciul nostru si ca trebuie si sa ne placa?“.

Mda, noroc ca am ajuns la destinatie si nu am mai avut timp sa le raspund. Le-am facut cu mana la geam si am plecat ingandurata de perspectiva pe care incepeam sa o intrezaresc cu un coltisor al mintii.

M-am tot intrebat cum doamne-iarta-ma am ajuns in postura de a spune toata gogomania asta cu serviciul copiilor. Gradinita si scoala nu sunt un serviciu. Copiii nu merg acolo pentru ca trebuie, ei merg ca sa invete. Este o investitie in ei si in viitorul lor iar ei ar trebui sa stie asta. Chiar daca exista lucruri care poate nu le fac placere (cum ar fi trezitul de dimineata de exemplu), astea sunt doar un fragment din tot ce li intampla.

(…)

Citeste mai mult pe meseriadeparinte.ro!

Foto: Pixabay.com

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!