Sari la conținut

Sindromul Down ar putea fi vindecat?

Geneticieni de la Scoala de Medicina a Universitatii din Massachusetts au anuntat ca au reusit sa faca inca un pas in directia obtinerii unui tratament impotriva maladiilor genetice provocate de existenta unui cromozom suplimentar in genom.

Ei au reusit sa "dezactiveze" cromozomul care provoaca simptomele bolnavilor de sindromul Down, din celulele umane, in conditii de laborator.

Acest studiu, publicat in ultimul numar al revistei Nature, poate duce la aparitia unor noi tratamente eficiente impotriva acestui sindrom.

Oamenii se nasc cu 23 de perechi de cromozomi, inclusiv cei doi cromozomi sexuali, existand astfel, in total 46 de cromozomi in fiecare celula. Persoanele cu sindromul Down au trei copii ale cromozomului 21 si nu doua cum este normal. Acest cromozom in plus provoaca o serie de simptome cum ar fi dificultati de invatare, imbolnaviri de Alzheimer inca de la varste tinere, si reprezinta un risc crescut de afectiuni ale sistemului cardiovascular.
 

Terapia genetica a fost aplicata in cazurile in care imbolnavirile erau provocate de o singura mutatie genetica. Dar pana acum, ideea de a inactiva un intreg cromozom cu ajutorul unei singure gene parea de domeniul SF, chiar si pentru experimentele de laborator. Cercetatorii americani au demonstrat ca aceasta abordare este posibila, dar va mai fi nevoie de trecerea mai multor zeci de ani, probabil, pana la aplicarea ei practica.

"Dispunem acum de o noua cale, calea cea buna, pentru a studia bazele celulare ale sindromului Down, cale ce poate duce la identificarea unor medicamente impotriva sindromului Down", conform unuia dintre cercetatorii implicati in acest studiu, citat de BBC.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!