Sari la conținut

Strategii pentru incredere in el insusi

Desi increderea copilului in el nu depinde in totalitate de dumneavoastra, este rolul vostru, ca parinti, sa il ajutati atunci cand da semne ca nu reuseste sa se descurce singur.

 

La orice varsta: ajutati-l sa depaseasca nelinistea esecului

Nu vrea sa invete sa citeasca, refuza sa se prezinte la examen sub pretextul ca va esua. Aceasta lipsa de incredere ascunde adesea teama de a va dezamagi sau de a fi respins de catre altii daca nu face lucrurile bine. Trebuie sa stiti cum sa il sprijiniti fara sa asteptati prea mult de la el.

Niciunui copil nu ii place sa se gaseasca in pozitia de esec, dar se intampla sa treaca si prin aceasta experienta ce, normal, se transforma intr-o adevarata suparare.

 

Interogati-va asupra atitudinii in raport cu el.

Nu asteptati ca micul dumneavoastra print sa fie mereu bun la scoala, foarte politicos, bine imbracat. O presiune permanenta care cantareste greu pe umerii sai, e imposibil de a fi mereu perfect. Incercati sa nu aveti exigente excesive, ii va fi mai putin teama sa nu va dezamageasca daca greseste. Daca tuturor copiilor le place sa fie valorizati, recunoscuti, nimic nu e mai rau de asumat decat perfectiunea.

Atentie sa nu ii aratati o admiratie fara margini, nici sa il puneti pe un piedestal, nu se va simti atat de puternic de a fi mereu pe culmi si risca sa refuze toate noile experiente daca el crede ca nu va fi cel mai bun.

Spuneti-i ca important este sa participe… Ca nu este supus unei conditii, ca are dreptul sa rateze, sa faca greseli.

Nu ezitati deasemenea sa ii aratati slabiciunile dumneavoastra.

 

Pentru a-i reda increderea, lasati-l sa aleaga o activitate care raspunde dorintelor sale, in cadrul careia se simte pus in valoare. El va putea astfel sa se exprime sau sa se dezvaluie pentru placerea sa si nu pentru a dumneavoastra.

Propuneti-i sa deseneze o situatie care il nelinisteste. Cum ar fi cea de a fi ajuns ultimul la cursa de la scoala, facandu-l imediat sa modifice desenul cum i-ar placea sa fie. In acest mod, isi exteriorizeaza problema care devine astfel ceva mai usor de suportat.

 

Dosar incredere

Cum ii dam incredere in el insusi - pana la 6 ani

Cum ii dam incredere in el insusi continuare I - dupa 6 ani

Cum ii dam incredere in el insusi continuare III - sublimare incredere

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!