Sari la conținut

Strugurii în alimentația copilului. Beneficii și rețete

“Vedetele” toamnei, strugurii sunt unele dintre fructele cu cei mai mulţi nutrienţi esenţiali pentru sănătate, fiind recunoscuţi pentru conţinutul crescut de resveratrol - un antioxidant care lupta împotriva cancerului, dar şi de proteine şi vitamina C, care întăresc rapid imunitatea şi protejează organismul de infecţii. Tocmai de aceea nutriționiștii îi recomandă în alimentația copiilor.

Deși sunt extrem de nutritivi și au un conținut bogat în vitamina C, pediatrii recomandă introducerea lor în meniul bebelușilor ceva mai târziu, când prichindeii învaţa deja să mestece. Mai precis, pe pe la vârsta de 10-12 luni, când cei mici pot să mestece singuri boabele.

Ca în cazul oricărui aliment, este important ca atunci când îi oferi prima dată struguri, să urmăreşti reacţiile bebeluşului, pentru a sesiza eventualele efecte alergogene, chiar dacă şansele sunt foarte mici.

Există însă cazuri în care prichindeii manifestă alergie la struguri. Proteinele din struguri despre care se crede că provoacă reacţii alergice includ trei proteine specifice: LTP (lipid transfer protein), endochitinase 4A şi o proteină asemănătoare cu taumatina. Principala proteină alergenica din struguri este LTP, conform unui studiu desfăşurat de cercetători din Grecia. Sistemul imunitar reacţionează şi răspunde la substanţe inofensive, cum ar fi proteinele din alimente, iar la persoanele alergice produce anticorpi care eliberează substanţe care atacă alergenii.
Mai multe detalii găsești aici.

Ce vitamine şi minerale conţin?

Strugurii abundă într-unele dintre cele mai valoroase substanţe nutritive, care acţionează atât profilacic, cât şi terapeutic sau imunostimulator în organismul micuţilo. Printre vitaminele şi mineralele care se găsesc în concentraţii mari în aceste fructe, se numără:

Vitamine: Vitamina A; Vitaminele B1, B2, B3 şi B9; Vitamina C; Vitamina K.

Minerale: Potasiu; Calciu; Fosfor; Fier; Magneziu.

Beneficiile consumului de struguri:

  • îmbunătăţirea sistemului digestiv (combat constipaţia, tratează gastrita, previn balonarea, au efect detoxifiant etc.);
  • energizarea organismului şi întărirea sistemului imunitar, pentru prevenirea infecţiilor;
  • stimularea funcţiilor hepatice;
  • combaterea afecţiunilor cardiovasculare, prin scăderea colesterolului, reglarea tensiunii arteriale etc.;
  • îmbunătăţirea funcţiilor sistemului nervos central;
  • menţinerea sănătăţii aparatului respirator, prin stimularea funcţiilor pulmonare;
  • prevenirea cancerului (datorită ingredientului-vedeta - resveratrol;
  • menţinerea sănătăţii pielii;
  • combaterea stresului oxidativ.

De cele mai multe ori, strugurii se servesc copiilor în stare crudă, însă pot fi şi procesaţi termic, atunci când sunt introduşi în compoturi sau deserturi. Cu toate acestea, organismul celor mici beneficiază de toţi nutrienţii din ei doar atunci când îi consumă în stare proaspătă, că gustări, suc sau piure.

►Citește și Mărul în alimentația copilului

Se recomandă ca, sub vârsta de 10 luni, strugurii să fie serviți fără coajă, sâmburi şi pasaţi, pentru a se evita riscul înecării şi efectele indigeste. După această vârstă, pot fi oferiți pe post de finger foods (gustări) cu boabele întregi.

Strugurii se combină foarte bine cu alte tipuri de fructe, precum cele de pădure, caise, piersici sau avocado. Îi poţi asocia şi cu alte tipuri de alimente - cereale, carne, legume sau lactate, cu toate că unii medici considera că astfel de asocieri cresc riscul de fermentaţie în stomac şi al disconfortului abdominal.

Sursa: wholesomebabyfood.momtastic.com

Iată și câteva rețete cu struguri:

Tartă cu mere și struguri

Pui sote cu mere şi struguri

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!