Sari la conținut

Un copil de 18 luni, vaccinat cu o doză ROR, a murit de rujeolă. Aproape 800 de noi îmbolnăviri, în ultima săptămână

Numărul de cazuri de rujeolă este în continuă creștere: 791 de cazuri s-au înregistrat în ultima săptămână în România, iar un băiețel de un an și jumătate, fără comorbidităţi cunoscute și vaccinat cu o doză de vaccin ROR, a murit, arată datele Institutului Național de Sănătate Publică. Este al 17-lea deces provocat de rujeolă în România de la declararea epidemiei, în decembrie anul trecut.

Rujeola sau pojarul, cum este denumită popular afecțiunea, este o boala infecțioasă foarte contagioasă, generată de către virusul rujeolic. Virusul rujeolei aparține familiei Paramyxoviridae, genul Morbilivirus și se răspândește cu repeziciune, mai ales la persoane nevaccinate. Simptomele apar după 10-12 zile de la expunerea la virus, debutul fiind similar unei răceli, cu secreții nazale, tuse și febră ușoară. Pe măsură ce boala avansează, de obicei în a 3-a sau a 4-a zi, se observă semnele erupției cutanate: mici pete roșii care se întrepătrund și provoacă mâncărimi.

17.378 de cazuri de rujeolă s-au înregistrat în România în perioada 1 ianuarie 2023 - 2 iunie 2024, arată Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică.

Cele mai multe îmbolnăviri s-au înregistrat în judeţele Braşov (2.031 de cazuri), Mureş (1.213 cazuri) şi Bucureşti (1.620 de cazuri).
De asemenea, s-au înregistrat 17 decese: 4 în București, 4 în judeţul Braşov, 3 în judeţul Giurgiu, două în judeţul Argeş și câte unul în judeţul Mureş, în judeţul Sibiu, în judeţul Buzău şi în judeţul Constanţa.

Băieţelul de un an şi 6 luni, al 17-lea copil decedat din cauza rujeolei, era din Constanța și nu avea comorbidităţi cunoscute. Fusese vaccinat cu o doză de vaccin ROR la vârsta de 12 luni.

Prima doză de vaccin ROR se administrează, în mod normal, la vârsta de 12 luni, însă odată cu declararea epidemiei de rujeolă, pe 5 decembrie 2023, medicii de familie pot vaccina bebelușii începând cu vârsta de 9 luni. A doua doză de vaccin ROR se administrează la vârsta de 5-7 ani.

Tragedia subliniază importanța vaccinării complete, conform schemei naționale, pentru a oferi protecție maximă împotriva rujeolei.

În România a fost declarată epidemie de rujeolă în decembrie anul trecut. 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  Trimite un comentariu
  Sunt tătic necenzurat
  Abonează-te la newsletter

  adevarul.ro

  click.ro

  Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!