Sari la conținut

Un sfert dintre profesorii români sunt de acord ca părinţii să îşi bată copiii şi aproape jumătate vor dictatură

Potrivit unui studiu realizat de sociologi de la Universitatea ”Babeş-Bolyai” (UBB), aproape jumătate dintre profesorii din România sunt de acord cu un regim dictatorial, cu pedeapsa cu moartea şi sunt împotriva homosexualităţii. De asemenea, studiul a scos la iveală faptul că în România mai sunt profesori care cred că este în regulă ca soţul să îşi lovească soţia şi ca părinţii să îşi bată copiii.

Studiul - ”Educaţie pentru democraţie în şcolile din România” – a fost realizat în perioada 10-24 noiembrie 2017, la comanda Fundaţiei Friedrich Ebert Stiftung din Bucureşti, şi a inclus un eşantion de 1.427 de profesori din clasele 5-12 din România, aleşi aleator din 140 de şcoli.

Ce a rezultat, concret, în urma studiului?

-     45% dintre profesorii români sunt de acord cu un regim dictatorial
-     40% dintre ei se declară pentru pedeapsa cu moartea şi tot în acelaşi procent sunt de părere că homosexualitatea nu poate fi acceptată.
-     unul din trei dascăli nu vrea să fie vecin cu persoane de etnie romă (42,5%).
-    14,4% dintre respondenţi cred că bătaia femeii de către partener poate fi uneori justificată, iar 31,6% cred că uneori părinţii sunt îndreptăţiţi să-şi bată copiii.
-    38,3% dintre respondenţi nu vrea să aibă de a face cu membri ai comunităţii LGBT, iar 33,1% nu vor să aibă de a face cu cuplurile în care partenerii nu sunt căsătoriţi.
-    60,5% au exprimat un dezacord total faţă de ideea căsătoriei între persoanele de acelaşi sex
-    33,7% dintre cei chestionaţi nu vor să aibă de a face cu persoanele care vorbesc o altă limbă
-    peste 50% dintre respondenţi îi resping pe cei care consumă droguri sau sunt depedenţi de alcool.
-    doar 59,1% dintre profesorii resping ideea pedepsei cu moartea
-    9,9 % consideră divorţul nejustificat, în orice circumstanţe
-    relaţiile sexuale premaritale sunt acceptate în cea mai mare parte, doar 10,4% dând un răspuns negativ.

În ceea ce priveşte opinia despre sfera politică, aproape jumătate dintre profesorii români ar fi de acord ca ţara să fie guvernată de un lider puternic, care minimizează rolul Parlamentului şi al alegerilor, 14% dintre aceştia ar aprecia ieşirea României din UE ca fiind o proiecţie pozitivă, iar 11% ar favoriza prezenţa unui sistem guvernat de legea religioasă, care ar presupune lipsa partidelor politice şi absenţa mecanismelor electorale.
De asemenea, 26% dintre profesori se declară deloc mulţumiţi faţă de modul în care funcţionează sistemul politic din România, iar 10% consideră că, în prezent, felul în care este guvernată ţara nu este deloc democratic.

Sursa foto

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!