Sari la conținut

Va fi afectat copilul tău mai târziu, dacă acum se joacă pe telefonul mobil?

Sigur, în agitaţia unei zile în care copilul plânge, frigiderul este gol, rufele zac grămadă în baie şi telefonul de la muncă sună parcă isteric, nici nu este de mirare că prima soluţie care ne vine în minte, în calitate de mămici epuizate ce suntem, este să îi pasăm celui mic telefonul mobil, să mai uite puţin de noi, din când în când. E drept, parcă ziua nu se mai contractă atât de mult şi timpul devine ceva mai folositor, dar specialiştii vin să se pună în calea fericirii noastre şi ne întreabă: voi ştiţi ce preţ vor plăti copiii mai târziu, pentru că astăzi se joacă pe telefonul mobil?

Şi uite aşa cea mai rapidă soluţie de a-l calma pe cel mic dispare, pentru că citim, ne informăm şi aflăm că nu este chiar bine ce facem. Iar ceea ce ne înspăimântă şi mai tare este vestea că tehnologia avansează atât de rapid şi este atât de des folosită în casă, încât specialiştii nici măcar nu reuşesc să ţină pasul cu ea şi să se pronunţe asupra impactului exact pe care îl are sau îl va avea asupra sănătăţii noastre şi a celor din jur.

Două dintre studiile recent susţin că ştiinţa mai are cale lungă de străbătut până va putea da un răspuns exact asupra impactului pe care folosirea telefoanelor mobile îl are asupra copiilor, pe parcursul vieţii. În acelaşi timp, Ann Louise Gittleman, autor a peste 30 de bestselleruri de nutriţie, sănătate şi sport, susţine că nu există îndeajuns de multe informaţii cu privire la modul în care telefoanele afectează structura chimică a creierului nostru.

► Citeşte şi Telefonul mobil si riscuri potentiale in timpul sarcinii

Cu toate acestea, oamenii de ştiinţă au reuşit să determine frecvenţa cu care copiii, de la mic la mare, folosesc dispozitivele mobile. The Washington Post a raportat că aproape 40 % dintre copiii cu vârste cuprinse între 2 şi 4 ani se joacă pe telefoanele mobile. Un alt studiu, efectuat în 2012 (deci cu siguranţă datele s-au mai schimbat de atunci şi sigur nu în bine), indică faptul că majoritatea părinţilor care au tablete le oferă şi celor mici, să se joace cu ele, şi peste 31 de milioane de copii din lumea întreagă petrec, în medie, 3.75 ore pe zi stând pe telefon.

Deşi foarte puţin, iată ce se ştie până acum şi ce ar trebui să aflăm şi noi, dacă obişnuim să îi punem telefonul mobil în mână celui mic:

Ann Louise Gittleman susţine că ar trebui să ne gândim la telefoanele mobile ca la nişte microunde cu putere scăzută, dar pe care le ţinem în apropierea creierului. Consecinţele care ar putea deriva de aici sunt, spune ea, schimbarea metabolismului creierului, activarea proteinelor şocului termic şi deteriorarea creierului. În plus, într-o postare din Parenting, ea a citat un studiu condus de oncologul suedez Lennart Hardell, care susţine că tinerii şi adolescenţii sunt de 5 ori mai predispuşi la a face cancer de creier cunoscut sub numele de gliomă – tumoare care apare în creier şi pe şira spinării - dacă folosesc telefoane mobile înainte de a împlini 20 de ani. Hardell susţine că riscul de a face acest tip de cancer este determinat şi de vârsta la care tinerii încep să folosească mobilele, dar şi de frecvenţa cu care o fac.

Pentru că datele nu sunt de ajuns pentru a ajunge la o concluzie plauzibilă cu privire la impactul pe care telefoanele mobile îl pot avea asupra sănătăţii copiilor care folosesc astfel de gadgeturi înainte de împlinirea vârstei de doi ani, specialiştii ne recomandă nouă, părinţilor, să le permitem copiilor să le folosească după propria noastră credinţă.

Cu privire la utilitatea folosirii telefoanelor mobile pentru a dobândi noi aptitudini menite să dezvolte copilul pe plan intelectual, specialiştii susţin că în niciun caz aplicaţiile virtuale nu vor putea înlocui învăţarea senzorială la care copilul participă, atunci când investighează lumea reală şi când socializează în mediul offline.

Deci, mămicilor, ce este de făcut?

►Citeşte şi De la ce varsta ii luam copilului telefon mobil?

Sursa: Romper
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!