Sari la conținut

Vocea ta: 3 tactici pe care le folosesc, când copilul de 4 ani face un tantrum

Povesteam, într-un articol anterior, scris cu ceva ani în urmă, Cum am reușit să am un copil înțelegător, la nici 2 anișori. Acum, 2 ani mai târziu, scriu tot despre înțelegere, dar și despre cooperare în momentele dificile, adică în momentele de furie intensă, denumită de experții în parenting trantrum.

Trebui să fiu sinceră și să recunosc că nu avem parte de foarte multe astfel de momente, în viața noastră. Cred că strategiile adoptate anterior, despre care povesteam în rândurile de mai sus, ne-au fost de mare ajutor. Cu toate acestea, tantrumurile sunt inevitabile. La noi, cel mai adesea apar la ora 17.00, adică la ora la care îl iau de la grădi. În acele momente, micuțul meu este deranjat de tot ce se întâmplă: pentru că nu i-am cumpărat ce m-a rugat (dar nici el nu știe despre ce este vorba), pentru că e lumină afară sau pentru că sunt verzi copacii.

Ce fac atunci? Conștientizez CE și, mai ales, DE CE se întâmplă. Îmi spun că este o criză de nervi care va trece în câteva minute și că a apărut pentru că are rezervorul, pe de-o parte, plin de emoții pe care nu le-a scos la grădiniță și, pe de altă parte, gol de iubire de mami. Și atunci încerc să funcționez ca un furtun: ajut să scoată ce e rău și să se umple cu ce e bun.

1.    Mă aplec la nivelul lui și îl îmbrățișez, dacă îmi dă voie. Dacă nu, doar vorbesc, puțin și clar. Îi spun: Se pare că ai avut o zi grea! Te pot ajuta cu ceva? Sau: înțeleg că nu te simți bine, sunt aici, dacă ai nevoie de ajutor. Sau Îmi pare rău că treci prin asta, dar să știi că sunt alături de tine.

2.    Adesea, chiar și după ce procedez ca la punctul 1, începe să țipe și să lovească. Ce fac? Îi dau spațiu! Îi dau spațiu să țipe, îl las să descarce tot ceea ce simte, dar îi spun STOP atunci când întinde mâinile să mă lovească. Stop, ai voie să fii furios, dar nu ai voie să lovești! El mai încearcă să facă asta de 2-3 ori, eu sunt consecventă, iar apoi, ușor-ușor, tensiunea începe să intre într-o pantă descendentă.

Citește și Copilul țipă în public? Iată 4 sfaturi pentru a-l opri să facă acest lucru

3.    Încerc să schimb locul sau să îi ofer o gustare. Este important să încercăm să ne depărtăm de ceea ce i-a declanșat furia și să îl distragem către altceva, dar doar după ce focul a început să se domolească. Într-un tantrum, poate cel mai important lucru este să îl lași să fie. Furia e sănătoasă, iar descărcarea ei este vitală;  dacă doar o lăsăm acolo, va arde pe interior și va produce daune mai mari. Așadar, după ce schimbăm locul și oferim și burticii ceva de ros, de cele mai multe ori copilul redevine micul om calm, înțelegător și cooperant, pe care îl cunoaștem.

Citește și 3 motive să nu ignori tantrumurile copilului și ce să faci în schimb

Citește și Strategii anti-tantrum probate și aprobate de alți părinți. Ce funcționează la ei


La voi, ce strategii funcționează cel mai bine?

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!