Sari la conținut

„Butonul roșu” a fost oficializat în școli: elevii, profesorii și părinții pot semnala anonim cazuri de bullying, abuz sau consum de droguri

Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a anunțat semnarea ordinului care introduce „Butonul roșu” în școli – un mecanism ce permite raportarea anonimă a situațiilor grave din mediul școlar, precum agresivitatea, bullying-ul sau consumul de substanțe interzise.

„Am semnat și va apărea în Monitorul Oficial în următoarele zile ordinul legat de așa-numitul ‘buton roșu’. Nu este practic un buton, dar este mecanismul în care putem semnaliza într-o manieră anonimă aspectele problematice din mediul școlar, de la agresivitate, bullying până la consumul de droguri. Dar, am pus acolo orice alte comportamente care violează regulamentele care există la nivelul unității școlare”, a anunțat Daniel David, în raportul săptămânal din 22 mai, transmis LIVE pe pagina de Facebook a Ministerului Educației.

Daniel David a explicat că acest ordin reprezintă un mecanism de protecție atât pentru elevi, cât și pentru cadrele didactice și chiar pentru personalul administrativ din unitățile de învățământ.

Ce este butonul roșu în școli?

Potrivit declarațiilor făcute de ministrul Educației, „butonul roșu” este, de fapt, o adresă de e-mail dedicată fiecărei unități de învățământ, unde pot fi transmise sesizări legate de comportamente periculoase: de la trafic și consum de droguri, până la violență în școli sau bullying. Sesizările vor fi analizate de o persoană desemnată la nivelul școlii, care va decide ce pași trebuie urmați.

„Se va putea semnala și anonim, ceea ce cred că va ajuta prevenirea și controlul acestui fenomen în școli”, a mai spus Daniel David.

Planul național de combatere a violenței școlare

De anul trecut, România are un Plan național de combatere a violenței școlare, care are ca scop principal „asigurarea unui mediu sigur, primitor și de susținere pentru toți membrii comunității școlare (antepreșcolari/preșcolari/elevi, personalul școlii și părinți) la nivelul unităților de învățământ, prin implementarea unui sistem complex și unitar de măsuri de prevenire, răspuns și combatere a violenței în unitățile de învățământ preuniversitar din România”.

Documentul a fost publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 881 bis/2.IX.2024.

Printre măsurile propuse de autorități în Planul pentru combaterea violenței școlare se numără:

  • Identificarea elevilor vulnerabili și agresivi: evaluarea timpurie a elevilor vulnerabili la acte de violență, precum și a celor cu risc de comportamente agresive, în vederea includerii acestora în programe de consiliere și dezvoltare personală.
  • Activități de educație juridică: cursuri și activități în școli pentru a educa elevii despre drepturile și obligațiile lor legale.
  • Suport pentru elevii cu părinți plecați în străinătate: consiliere specializată pentru sprijinirea elevilor afectați de absența părinților.
  • Dotarea școlilor cu sisteme de supraveghere: instalarea de sisteme audio-video pentru monitorizare și stocare a datelor.
  • Asigurarea securității în școli: protecția persoanelor și bunurilor, precum și împrejmuirea corespunzătoare a școlilor.
  • Acces la consiliere psihologică și psihoterapie: servicii gratuite pentru elevi și profesori implicați în cazuri grave, prin consilieri școlari și furnizori autorizați.
Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!


    ego.ro

    caloria.ro

    zooland.ro