Sari la conținut

Care este diferenta de varsta ideala dintre frati?

Eu am doi copii si diferenta dintre ei este de doi ani. Nu a fost o alegere foarte constienta, mai degraba am mimat diferenta de varsta dintre mine si sora mea. Nu pentru ca noi doua ne-am fi inteles intotdeauna perfect, ci pentru ca fara ea as fi resimtit un gol imens in viata mea.

Relatiile dintre frati nu sunt usoare. Relatia cu sora mea in copilarie le avea pe toate si cu bune si cu rele: exista admiratie pentru ca stia sa cante asa de frumos si avea parul atat de lung, exista gelozie pentru ca era mai mare decat mine si parea sa ii iasa totul mai bine si mai usor, existau certuri si momente in care mi se parea ca imi este cel mai mare dusman, dar era si caldura cu care ma imbratisa noaptea ca sa nu imi mai fie atat de frica de intuneric. 

Nici relatiile dintre copiii mei nu sunt usoare: sunt si momente, dese in care se joaca impreuna, dar si momente, parca si mai dese, in care imi vine sa cred ca ar fi mult mai simplu daca ar sta fiecare in cate o camera, fara niciun fel de interactiune intre ei. Oare sa fie de vina distanta de doi ani dintre ei? Daca ar fi fost o distanta mai mica sau mai mare le-ar fi fost mai usor? Haideti sa vedem cum se inteleg, in general, fratii in functie de varsta pe care o au.

La un an diferenta

Distanta de varsta este atat de mica incat preferintele vor fi aproape similare: vor citit aceleasi carti, vor avea prieteni comuni, vor avea aceleasi preocupari.

Copilul mai mare nu mai trebuie sa se sacrifice pentru cel mai mic - nu mai trebuie sa il astepte pe acesta sa creasca pentru a avea, in familie, activitati care sa ii placa si lui.

Asta nu inseamna insa ca vor fi la fel, intrucat vor incerca sa se identifice prin comparatie si respingere. Mie imi plac bananele va spune unul. Atunci mie imi plac capsunile, va sustine celalalt.

Vor petrece atat de mult timp impreuna incat vor fi nevoiti sa se inteleaga unul cu celalalt. Pe de alta parte amandoi iti vor simti lipsa pentru ca mereu vor trebui sa stea la rand unul dupa altul ca sa le indeplinesti nevoile, la aceasta varsta extrem de stringente. 

Competitia dintre frati / surori atat de apropiati ca varsta este foarte mare si, daca cel mai mic pierde in mod constant, poate sa devina nesigur pe el. 

Cel mare are tendinta de a deveni foarte critic cu sine insusi si sa nu isi accepte in niciun fel greselile. Aceasta atitudine este datorata unei frici de respingere care apare la varsta la care nu intelege ca el nu poate influenta tot ceea ce il inconjoara.

 La doi ani diferenta

Copiii se inteleg destul de bine unul cu altul si se joaca impreuna.

Cel mai mare este destul de mare ca sa inteleaga ca trebuie sa astepte un pic pana cand nevoile sale sunt satisfacute. Este posibil sa se observe o maturizare rapida a sa si, mai tarziu, sa aiba abilitati academice mai bune.

Studiile au aratat ca aceasta diferenta de varsta duce la cel mai mare grad de gelozie intre frati. Doi ani este varsta la care ai de luptat cu propriile frustrari si venirea unui frate pe lume iti face viata infinit mai grea.

Atitudinile negative si o scadere a increderii in sine vin la pachet cu o diferenta de varsta de doi ani. Vei avea mult de lucru pentru a-i ajuta sa fie empatici si sa le pese de cat de bine se simt cei din jurul lor. 

 La trei ani diferenta

Se pare ca aceasta diferenta de varsta intre copii este cel mai usor de gestionat de catre parinti, atat din punct de vedere fizic cat si emotional. 

Pentru copilul mai mare este insa dificil, pentru ca el nu mai poate sa fie tratat ca un bebelus, dar nici nu se descurca de unul singur. 

Gelozia poate sa fie intensa. Copilul este suficient de mare ca sa faca comparatii, insa nu suficient de matur ca sa inteleaga de ce un bebelus are mai multa nevoie de atentia ta. 

Nu te astepta sa fie o relatie lipsita de agresiune. Copiii la 3 ani sunt foarte agresivi si te poti astepta sa isi descarce nervii pe fratele mai mic.

 La patru ani diferenta

Relatia de unul la unul cu fiecare dintre copii este mult mai usoara, asa ca rivalitatile intre feati vor fi mult mai mici. Exista experti care considera ca aceasta este diferenta de varsta ideala intre frati daca vrei sa ai relatii mai putin incordate in familie.

La o asemea distanta copilul mai mare i-a avut pe parinti suficient de mult timp langa sine, asa ca nu va mai dezvolta probleme de stima de sine.

Bebelusul nu va mai fi vazut ca un competitor, ci ca o fiinta adorabila cu care isi va dori sa interactioneze. Nu va mai simti ca relatia sa cu parintii este amenintata in vreun fel.

Copilul mai mic se va bucura de aceeasi atentie de care s-a bucurat si primul nascut. Parintii vor putea pune mai mare accent pe placere si nu pe eficienta.

Si relatiile intre frati vor fi mai detensionate: se vor lauda unul pe altul cu draga inima si se vor invata lucruri unul pe altul.

Chiar daca nu se vor mai juca asa mult impreuna, joaca va fi mult mai relaxata. Se vor simti bine impreuna.

S-ar putea sa te simti ca si cum ai avea doua familii care nu prea au mare legatura una cu alta: pe un copil il pregatesti pentru o petrecere si pe celalalt il certi pentru ca mananca piesele de lego. 

Tu cum crezi ca este mai bine pentru familia ta?

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  • ana

    Eu consider ca diferențele de 2-3 ani intre frati sunt cele mai indicate, ideale chiar!!! Nu mai mari de 4-5 ani... niciodată.
    Eu am crescut într-o familie cu 3 copii. Am fost copilul mijlociu (singura fata). Intre mine si frații mei sunt distante de 7 ani. Iar intre cei 2 frati (cel mic si cel mare, evident 14 ani). Ce sa zic, acum avem o relație ok toți 3, in sensul că punem mana de la mana si ne ajutam părintii, nu ne certam, însă exista limite destul de mari. Eu fata, ei băieți, nu ne facem mari confidențe, suntem destul de reci pe latura asta. Ne intrebam de sanatate, chestii de zi cu zi, insa nu pot sa zic ca atunci cand am o probl mai intima in familie dau fuga la ei sau pot sa port discutii pe care le port cu o prietena buna.
    Ce m-a marcat e ca nu îmi amintesc sa fi avut o copilărie comuna cu frații mei. Când eu am ajuns la o vârsta conștienta, fratele meu mai mare deja intra la liceu...Pur și simplu nu am amintiri în comun cu el. Pe vremea aceea părintii nu își permiteau sa meargă cu 3 copii în concediu, fiecare avea prietenii lui, preocupările sale. Îmi amintesc ca fratele meu era autoritar și ma certa sa închid TV când scriu, sa fiu cuminte ca altfel ma bate, îmi era frica de el....
    Față de fratele mai mic pot spune ca am mai multe amintiri. Insa la fel... nu amintiri dintr-o copilărie comuna, joaca etc neah...De el imi amintesc in contextul in care nu puteam in nicio seara sa ma joc liniștita cu copiii de vârsta mea ptr ca mama mi-l dădea după mine mereu. Acum mi se pare incredibil! La 8-9 ani sa lasi 2 copii singuri afară. Si ala de 8-9 ani sa aiba grija de cel de 1-2 ani. Dar, neah! Alea erau vremurile... Plângeam, eram dezamăgita. Imi doream sa fiu un copil fără grija fratelui mai mic, pe care trebuia sa il păzesc sa nu iasă in fata mașinilor. Cum spuneam, asta a fost copilăria mea! Nu pot spune ca a fost o fericire ca am avut 2 frați in copilărie. Nu mai spun de banii..banii care niciodată nu se ajungeau ptr toți 3 copiii. Aveam o prietena care avea o sora cu 2 ani mai mica. Doamne! Cât le invidiam! Se jucau împreună, își spuneau secrete. Vis!!!
    Având experiența unui frate mai mare si unui frate mai mic, însa fiecare din generații diferite, mi-am spus ca eu voi avea un singur copil. Care sa nu fie stresat de 1 frate mai mare (pe care mult timp l-am considerat al treilea părinte), dar nici de un frate mai mic care sa ii împovăreze copilăria.
    Si asta am făcut. Am un băiețel frumos, deștept si sănătos, de 9 ani. In primii ani după ce l-am născut nici nu ma gândeam ca as mai putea avea un alt copil, având experiența povestita, dar si o dragoste imensa ptr copilul meu. Par nebuna, însa simțeam ca il trădez, ca n-as putea tine alt copil la sân sau in brate. Timpul a trecut... Când avea băiețelul 7 ani, am rămas însărcinată. Eram terifiată! Nu vroiam...a fost accident... cum... de ce?! pana am ajuns la dr.: extrauterină... însă am răsuflat ușurată. Era cea mai buna varianta...Insă, după încă 2 ani a apărut o altă sarcină. Cu toată grija avută...cu mine la 37 de ani si soțul la 51...incredibil dar adevarat. M-a marcat mult aceasta experiență. Ptr liniștea și binele nostru am decis sa renunț la acestă sarcina. Unde sa mai pun un rh negativ la mine, fără imunizare după extrauterina, aspecte care se transpun in riscuri ptr noua sarcina. Am refuzat si gândul de a avea alt copil. Soțul insista pe tema problemelor pe care le-ar putea avea copilul, dat fiind vârsta noastră înaintată, problemele mele cu rh-ul. Atunci m-am gândit la copilul meu actual. Si mi-am zis: de ce să-i tulbur liniștea? De ce sa se trezească peste noapte cu un frate/sora in casa și astfel sa se încheie aici etapa lui de copilărie fără griji? In plus, dacă era un copil cu probl?! Ce însemna asta ptr toți? Consider ca am avut o grămadă de motive si argumente sa renunț la sarcina. Insă acum încă ma lupt cu regretele. Era mai bine sa nu se fi întâmplat deloc. Acum mereu va exista un dacă ...
    In concluzie, dacă as lua-o de la capăt poate as încerca sa am si al doilea copil, dar la distanta de 2- max 3 ani fata de primul. Si gata capitolul copii!
    Știu ca vor fi mulți care vor spune, nu contează vârsta, fratele e frate...etc. Nu e asa. Consider ca trebuie sa aibă o copilărie comuna, amintiri comune... Nu sa ii torni pe lume când te apucă, ptr ca atunci cineva va avea de suferit.

Trimite un comentariu
Sunt tătic necenzurat
Abonează-te la newsletter

adevarul.ro

click.ro
..

Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!