Sari la conținut

Care este diagnostica si tratamentul infertilitatii?

Pentru a indica un tratament efectiv este necesar sa treceti investigatiile depline, pentru a stabili corect cauzele infetilitatii. Diagnostica infertilitatii se face de catre ginecologi si andrologi.

Examinarea se face pe parcursul a mai multe luni si include: examinari hormonale, renghenologice, ultrasonografice, inspectia organelor bazinului mic cu ajutorul laparoscopiei, examinarea spermei.

Examinarea hormonala

Din examinarile renghenologice se efectuaeaza- histerosalpingografia. Se introduce substanta de contrast prin colul uterin in uter si trompele uterine, dupa care se determina daca este obstructie si la ce nivel, sau daca este vorba de o anomalie a uterului sau trompelor.Se mai utilizeaza si histerografia.

Laparoscopia

Din investigatiile ultrasonografice se fac (ultrasonografia endovaginala).

Pentru determinarea ovulatiei, se foloseste metoda temperaturii bazale (rectala). Ia se masoare timp de citeva cicluri menstruale, in fiecare dimineata, inainte de a va scula din pat, introduceti termometrul in rect pe 5-7 min. dupa care se formeaza un grafic (pe care il veti arata medicului d-voastra.)

Spermograma

Spermograma normala cuprinde un set de masuratori descriptive a parametrilor spermatozoizilor si lichidului seminal care ajuta la detreminarea calitatii spermei. da mai multe detalii despre patologia cavitatii peritoneale. include determinarea hormonilor (prolactina, hormoni tiroidieni (TSH, T3,T4), estrogenii (si anume estradiolul plasmatic)).

Parametri Valori normale
Volum 2 ml sau mai mult
Ph 7,2-7,8
Concentratia spermatozoizilor 20*10 milioane spermatozoizi/ ml sau mai mult
Numarul total de spermatozoizi 40*10 milioane sau mai mult
Mobilitate 50% sau mai mult cu miscari de inaintare
Morfologie 50% sau mai mult cu morfologie normala
Viabilitate 50% sau mai multi vii
Leucocite Mai putin de 1* 10 milioane/ml

 

Care pot fi devierile spermogramei:

  • Oligozoospermia
  • Azoospermia
  • Teratozoospermia
  • Astenozoospermia
  • Necrozospermia – lipsa spermatozoizilor mobili. – scaderea mobilitatii spermatozoizilor. - scaderea formelor normale de spermatozoizi. - lipsa totala a spermatozoizilor in ejaculat. - scaderea numaruli total de spermatozoizi.

In cazul cind unii din acesti parametri sunt dereglati, atunci e posibil ca cauza infertilitati sa fie din partea barbatului.

 

Tratamentul infertilitatii

Tratamentul infertilitatii este de lunga durata si necesita rabdare din partea ambelor parteneri. Metodele de tratament sunt foarte variate : incepind cu tratamentul medicamentos (in cazul proceselor inflamatorii sau bolilor cu transmitere sexuala cronice), tratamentul hormonal (in cazul infertilitatii endocrine), hidrotubare (dezobturarea trompelor uterine cu ajutorul aerului), laparoscopie operativa si terminind cu cea mai complicata metoda : insamintarea artificiala (sau insamintarea in vitro). Procedura insamintarii artificiale consta din mai multe etape:

  • Inductia superovulatiei;
  • Punctia foliculului si colectarea ovulelor;
  • Fecundarea ovulului si cultivarea embrionului;
  • Transferarea embrionului in cavitatea uterrine a viitoarei mame.

In general in zilele de astazi in locul metodelor de lunga durata si putin efective, vin altele bazate pe ultimele realizari stiintifice si tehnice. In astfel de conditii tactica corecta fata de cuplurile infertile va fi mai activa, folosind posibilitatile de ultima ora a hormonoterapiei, metodelor de insamintare artificiala. Succesul tratamentului depinde in primul rind de diagnosticarea corecta a cauzelor infertilitatii si alegerea metodei optimale pentru fiecare cuplu in parte.

Pentru a afla informatii suplimentare in ceea ce priveste diagnostica si tratamentul infertilitatii, va puteti adresa specialistilor de la Centrul Mamei si a Copilului:

Str. Burebista 93 (Codita),
Centrul Mamei si a Copilului;
Centrul Republican de Reproducere Umana, Genetica Medicala si Planificarea Familiei.
Tel. de contact : 52-39-08, 56-79-31

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!