Sari la conținut

Ce sa-i spui unei prietene care are probleme cu infertilitatea?

Lupta cu infertilitatea nu este nici pe departe simpla, ea implica o mare investitie financiara si emotionala. Este ca si cum nu ai putea face nimic ca sa iti zboare din minte aceasta dorinta a ta pe care nu o poti indeplini. Faci ce faci si, invariabil, te intorci la ea si totul se intuneca. 

Ce poti face pentru o prietena care are probleme cu fertilitatea? Presupunem ca tu esti insarcinata sau ai deja un copil, deci din start are un pic de resentiment atunci cand se gandeste la situatia ta. Doar ca resentimentul nu te priveste pe tine ca persoana, ci situatia in care este ea. Asa ca cea mai proasta alegere este sa o ocolesti pentru ca nu stii cum sa te porti in prezenta ei.

Uite mai jos cateva idei de comportament acceptabile, dar si de comportament pe care mai bine nu il adorti:

1. Las-o sa povesteasca fara a interveni cu sfaturi. In momente de durere povestirea are un rol terapeutic, te ajuta sa iti accepti situatia. 

2. Nu incerca sa arati si o alta latura, minimizand problemele prin care trece ea: Nici sa fii insarcinata nu este extraordinar, uite cat de tare m-am ingrasat. 

3. Nu scoate ceva bun din aceasta situatie, cand va fi pregatita va gasi ea aspecte pozitive: Cel putin vei dormi toata viata ta fara sa fii vreodata trezita din somn.

4. Nu pune presiune sa ia o hotarare: Si cat mai ai de gand sa incerci? este o intrebare care nu se pune. Sunt cupluri care au avut copii si dupa 17 ani de incercari.

5. Nu da solutii pe care le stie toata lumea: Poti oricand sa adopti. Sa spui asa ceva nu ajuta pe nimeni cu nimic. Stie si ea atata lucru, dar inseamna ca momentan aceasta alegere nu raspunde nevoilor interne. 

6. Este bine sa fii pozitiv, sa sustii moralul, insa 'Totul va fi ok' este o fraza pe care o spui de obicei cuiva de care nu iti pasa. Mai bine incearca sa o inveselesti propunand lucruri interesante de facut sau fiind plina de viata in general.

7. Glumeste, insa nu pe acest subiect: 'Il poti avea pe al meu' este lipsit de orice urma de empatie, nu o ajuta cu nimic sa stie ca la un moment dat copiii te pot obosi foarte tare. Ea ar da orice sa fie atat de obosita.

 

Ce poti face cu adevarat? Poti sa fii o prietena buna indiferent cat de greu se dovedeste asta a fi. Si va fi greu pentru ca trebuie sa suporti aceeasi poveste de multe ori, sa intelegi de ce niciodata nu pare sa se simta bine cu adevarat, sa accepti ca este posibil sa nu prea aiba timp sa asculte si problemele tale. 

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  Trimite un comentariu
  Sunt tătic necenzurat
  Abonează-te la newsletter

  adevarul.ro
  ..

  Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!