Sari la conținut

Cheltuieli pentru ingrijirea unui bebelus

Ingrijirea unui copil poate fi foarte costisitoare din puct de vedere financiar.  Multe familii se gandesc ca nu se merita din cauza imposibilitatii petrecerii timpului alaturi de copil si din cauza cheltuielilor financiare.

Daca ne plimbam putin prin magazine de profil si privim preturi observam ca ele variaza de la preturi accesibile pana la preturi mai putin accesibile sau chiar inaccesibile. Pentru a vedea de ce lucruri ai nevoie in primul an de viata a bebelui poti verifica aceasta lista.


Singura metoda prin care ne putem da seama cu siguranta este sa evaluam venitul familiei si deasemenea cheltuielile in zona in care locuim. Tineti cont si de faptul ca veniturile vi se vor reduce in perioada in care stati in concediu de maternitate si, foarte posibil, si ulterior, dupa ce va intoarceti la serviciu. Multe familii fac astfel incat sa echilibreze balanta, reducand mult cheltuielile pe care le fac pentru propria persoana. Un avantaj este ca viitorul parinte va trebui sa petreaca mai mult timp acasa si astfel se reduc considerabil cheltuielile.

 

Nu exista un raspuns standard cu privire la cat anume costa lunar intretinerea unui copil mic. Drept dovada sta faptul ca exista familii sarace care au copii, ba chiar multi copii. Este adevarat insa ca, potrivit statisticilor, copiii reprezinta populatia cea mai saraca din Romania si, prin extensie, familiile cu copii sunt mai sarace decat familiile care nu au copii. 

 

Cheltuielile de la caz la caz variaza mult din urmatoarele motive

- starea de sanatate a copilului / a mamei

- daca bebelusul este alaptat sau nu

- standardul de viata al familiei - daca doreste sa isi cumpere totul nou si de la cele mai bune firme

- aria in care locuieste familia - de exemplu, familiile aflate la tara vor cheltui mai putin, datorita alimentelor produse in gospodarie, dar si a preturilor mai mici.

 

Cum poti reduce din chetuieli

- alapteaza. Asta te scapa de lapte praf, biberoare, sterilizator.

- inprumuta lucruri. Poti imprumuta orice, de la cadite de baie pana la hainute pentru bebelus.

- nu cumpara lucruri de care nu ai nevoie cu siguranta. Aici exista cateva exemple.

- cumpara planificat - in avans si la reduceri de cate ori ai posibilitatea. Asta iti va da posibilitatea ca, avand aceleasi resurse financiare sa cumperi lucruri mai bune calitativ si, prin urmare, mai trainice

- analizeaza ce cumperi in mod constant. Romanii cheltuiesc enorm pe mancare, dar tot ei arunca la fel de mult din ea.

- nu umple casa cu jucarii, oricum se vor plictisi extrem de rapid de ele, dar de prezenta ta niciodata.

- gandeste-te serios daca nu te-ar ajuta financiar sa te muti intr-o alta regiune a tarii.

 

Asteptam sugestii de la mamicile cu experienta. Voi ce altceva mai faceti ca sa reduceti din cheltuieli?

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  • Cazacunicoleta

    ce fel de articol e asta? vreau mult mai mult. cand vine vorba de cheltuielile cu un bebelus, cine ma poate lamuri?
    si pentru asta trebuia sa ma inregistrez si sa pierd timp cu asta?

  • Naduevol1985

    Ii dau dreptate lui cazacunicoleta. In ceea ce priveste informatiile despre cheltuielile acordate copilului, ma asteptam la mai multe detalii. Inainte de a scrie un articol cu siguranta trebuie sa te documentezi foarte bine. Mai ales femeile insarcinate sau deja proaspete mamici asteptau, parca tinandu-si respiratia, sa fie atinse anumite probleme care ne preocupa: cum se vor reduce cu adevarat cheltuielile? Ce solutii concrete exista? Cumparam mai bine de la piata sau de la hypermarket? etc. Statul in casa nu este solutia.Trebuie sa mananci, sa te speli etc.Eu as dori sa fie pastrat subiectul, insa sa fie refacut articolul.

  • Panteruta

    acest articol nu spune absolut nimic...inca un site ce nu doreste decat trafic

  • Gabi

    Buna dragi mamici sau viitoare mamici care aveti nevoie de lamururi,
    Am gasit urmatorul articol ceva mai explicit (dar si mai recent) http://www.suntmamica.ro/bebelusi/ingrijirea-copiilor/ce-sa-imprumuti-ce-sa-cumperi-5950, dar cred ca multe dintre cele recomandate sunt redundante sau subiective. Asa ca am facut un comentariu stufos care reflecta experienta mea.
    Mai pe scurt, ceea ce este scris in aticolul de fata, chiar daca pare superficial, este intru totul corect. Ar trebui sa asteptati nasterea bebelusului pentru a va adapta la nevoile lui dar si ale voastre de dupa nastere. De ex. eu nu am putut folosi port-bebe gen ham sau wrap, copiii mei nu au stat in balansoar, i-am purtat in brate prin casa si in carucior afara. Eu am alaptat exclusiv 2, respectiv 4 luni, apoi mixt inca vreo 3.
    Prin urmare:
    1) cumparati inainte de nastere strictul necesar pt prima luna: hainute, scutece, unghiera, asternuturi, patut (in functie de nevoi), scaun de masina (daca e cazul) si pompa de alaptat (daca vreti sa alaptati), iar restul testati, analizati verificati - poate nu veti folosi caruciorul ci wrapul, sau poate nu veti avea nevoie de biberoane etc.
    2) luati intotdeauna ceva de calitate (eu recomand marci elvetiene sau nordice) chiar si second pt ca veti folosi mult mai bine/usor/mult de acel produs! Nu va fie teama de produsele second, se pot spala/dezinfecta, atentie insa la gradul de uzura!
    3) nu investiti foarte mult la nasterea unui copil, incercati sa va limitati la strictul necesar intrucat cresc atat de repede, si adevaratele cheltuieli incep dupa 6-10 ani (si cresc constant). Mai bine cautati sa cumparati/imprumutati lucruri de calitate care sa tina si pt urmatorii copii (daca mai doriti). In plus daca intentionati sa stati acasa cateva luni, sau chiar ani, copilul va prefera prezenta dvs in locul oricarei tehnologii.
    4) daca cumparati multe, acestea ocupa loc, necesita intretinere, apoi inlaturare - daca reusiti sa le vindeti, super, daca nu le dati mai departe gratis sau imprumut fara sa recuperati ceva dar cu o fapta buna in plus.
    5) dupa 3 ani incep alt gen de cheltuieli, in functie de stilul de viata si posibilitati: bona, gradinita, jucarii ( de interior dar mai ales de exterior: tricicleta, trotineta, bicicleta, skateboard, role, patine, schiuri, mingi, rachete etc), echipament pt diverse sporturi sau activitati, cursuri (dans, sport, muzica etc) noi/second/imprumutate, excursii, tabere, carti, calatorii, scoala (care numai gratuita nu e).
    Asa ca succes si cat mai putine griji, bebelusul va va arata de ce are nevoie!

Trimite un comentariu
Sunt tătic necenzurat
Abonează-te la newsletter

adevarul.ro

click.ro
..

Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!