Sari la conținut

Conceptia, fazele unui ciclu

Fiecare femeie are un ciclu menstrual de aproximativ 28 zile. El incepe in prima zi de menstruatie, care corespunde distrugerii peretelui mucos atunci cand nu a avut loc fecundarea.

Putem imparti un ciclu in trei faze:

-         faza pre-ovulatorie ce dureaza 13 zile. Ovarele fabrica un ovul si uterul se ingroasa in vederea unei fecundari.

-         a doua faza este ovulatia, in a 14-a zi.

-       iar cea de a treia faza este faza post-ovulatorie (14 zile) in care mucoasa uterului continua sa se dezvolte pentru a primi ovulul fecundat.

Femeia nu poate fi fecundata decat intre 4 si 6 zile pentru un ciclu in timpul perioadei ovulatorii. Ovulatia are loc aproximativ in a 14-a zi, pentru un ciclu regulat de 28 zile. Exista mai multe metode pentru a cunoaste exact ziua ovulatiei. Isi poate lua temperatura sau isi poate face teste de ovulatie ce se vand in farmacii. De fapt, sunt rare semnele care indica ovulatia. Putem vorbi de o secretie mucilaginoasa ce se modifica: devine mai elastica, cu 4 – 6 zile inainte de ovulatie. Femeia nu este fecundabila decat in timpul perioadei de secretie mucilaginoasa.

Dar acest semn nu este suficient pentru a garanta ovulatia. Ovulul (oul) produs de catre ovare, urmeaza a se detasa. El va trece prin trompe, mici canale intre ovare si uter, cu o lungime de aproximativ 10-12 cm.
Aici, in aceste trompe, are loc inalnirea intre spermatozoizi si ovul. Astfel are loc fecundarea. Este vorba despre o fuziune a spermatozoidului cu ovulul, unul singur va reusi sa il fecundeze. Celula formata prin aceasta fuziune va suferi un mare numar de diviziuni. Aceasta va crea un ou ce va cobori catre cavitatea uterina cu ajutorul unor mici cili plasati in trompele uterine. Ii va lua intre 3 si 5 zile pentru a ajunge.

Oul urmeaza sa se fixeze pe peretele uterului pentru a-si face cuibul. Acest proces are loc in general in a 7-a zi. Celulele oului se multiplica pentru a forma placenta si embrionul. Hormonul gonadotrop va trece in sange si in urina femeii. Este semnalul. Testele de sarcina vor fi pozitive. Paralel, colul uterin se inmoaie si un dop de mucoasa se va forma pentru a impiedica penetrarea de catre germeni

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  Trimite un comentariu
  Sunt tătic necenzurat
  Abonează-te la newsletter

  adevarul.ro
  ..

  Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!