Sari la conținut

Cum evaluezi daca e momentul potrivit sa ai un copil

Un cumul de factori genereaza dorinta de a avea un copil. Toate femeile experimenteaza acesta stare. Dupa dorinta vine intrebarea daca esti sau nu pregatita pentru a avea un copil. Cateva detalii iti pot arata cum stai si daca esti cu adevarat in forma pentru un copil.

Tine cont ca avea un copil inseamna o pregatire prenatala si asumarea unor responsabilitati pe viata. A fi mama inseamna un job cu norma intreaga, 24 de ore din 24 si 7 zile din 7, fara pauza si fara vacanta.

1. Vorbeste cu viitorul tata. Primul si cel mai important lucru pe care ar trebui sa-l faci este sa discuti cu partenerul tau de viata. A-l pune in fata faptului implinit nu este deloc confortabil. Ia in calcul insa ca nu te opreste nimic sa faci un copil "singura" dar asta inseamna o misiune complicata pe care trebuie sa ti-o asumi fara comentarii si fara cereri.

2. Pregatirea emotionala. A fi mama implica o forta emotionala extraordinara. Trebuie sa fie gata sa faci fata unor momente de tensiune maxima, sa faci fata nevoilor copilului, sa stii sa renunti si sa-ti asumi sacrificii. Maternitatea este o experienta unica dar care te solicita nu doar fizic ci si psihic. Eforturile psihice sunt uneori mai mari, si mai intense decat cele fizice.

3. Pregatirea fizica. Sarcina este una din cele mai spectaculoase evolutii metabolice ale organismului. In nici o alta perioada din viata schimbarile nu sunt atat de mari si atat de rapide. Pentru asta forma ta fizica trebuie sa fie una perfecta.

4. Pregatirea financiara. Este un subiect delicat, dar esential. Un copil inseamna costuri, iar unele dintre acestea nu sunt deloc mici. Sarcina, nasterea, venirea pe lume a unui copil sunt mari consumatoare de bani. In plus ia in calcul ca in perioada sarcinii, si dupa, randamentul tau la locul de munca scade. A lua in calcul aspectele finaniciare atunci cand vine vorba despre a face sau nu un copil nu este o chestiune meschina ci una care dovedeste intelepciune.

5. Esti dispusa sa faci sacrificii in ceea ce priveste cariera? Daca meseria ta este una care iti aduce satisfactii si daca ai o cariera infloritoare si de succes ia in calcul ca un copil o sa te traga in jos sau, in cel mai bun caz, te va tine pe loc. Asa ca daca te-ai decis sa faci un copil gandeste-te daca esti dispusa sa faci sacrificii in ceea ce priveste cariera si evolutia ta profesionala. Cariera trece pe planul doi si dupa venirea pe lume a copilului, dar si dupa acesta iese din scutece. O femeie care are un copil se modifica. Din momentul in care iti vei tine copilul in brate nimic pe lume nu o sa fie mai important decat puiul caruia i-ai dat viata.

 

Citeste si:

10 motive temeinice sa faci un copil

Esti pregatita sa ai un copil

Al doilea copil
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  Trimite un comentariu
  Sunt tătic necenzurat
  Abonează-te la newsletter

  adevarul.ro

  click.ro
  ..

  Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!