Sari la conținut

Interventie chirurgicala, impotriva infertilitatii bolnavilor de cancer

 Un copil in varsta de noua ani, care are pe creier o tumoare inoperabila, a suferit o interventie chirurgicala, in premiera in Marea Britanie, in urma careia medicii i-au prelevat si congelat tesut testicular, astfel incat pacientul sa poata avea copii cand va ajunge la maturitate.

Potrivit bbc.com, Nathan Crawford trebuie sa faca sedinte de chimioterapie si radioterapie, un tratament agresiv care ar putea duce la infertilitate. Doctorii spera ca pot rezolva aceasta problema prin transplantarea tesutului, atunci cand copilul va deveni adolescent. Medicii apreciaza ca sansele de reusita sunt de 80%.

Tesutul, prelevat de medici de pe un testicul, intr-o interventie care a durat aproximativ o jumatate de ora, contine celule imature care, odata transplantate, in timpul pubertatii, ar trebui sa produca sperma.
O interventie chirurgicala similara a fost folosita si pentru fete. In cursul acestui an, in Belgia, o femeie a nascut un copil dupa ce i-a fost transplantat tesut ovarian care a fost congelat de medici inainte ca pacienta sa ajunga la varsta adolescentei.

Insa tehnica, pusa in aplicare pentru Nathan de specialistii de la Spitalul John Radcliffe din Oxford, este noua si, prin urmare, inca nu s-au nascut copii ai caror tati au avut un astfel de tesut testicular transplantat.

Sursa

Foto: Hepta

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  Trimite un comentariu
  Sunt tătic necenzurat
  Abonează-te la newsletter

  adevarul.ro
  ..

  Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!