Sari la conținut

Mareste sansele de a concepe

Majoritatea femeilor reusesc sa ramana insarcinate in decurs de un an de cand s-au hotarat sa renunte la anticonceptionale.

Pentru unele cupluri asteptarea se intinde uneori pe mult mai mult de atat. Nu te gandi ca aceste cupluri au facut ceva gresit. Infertilitatea poate atinge pe oricine, indiferent din ce patura sociala vine sau din ce categorie de varsta face parte. Trebuie sa stii ca unul din sase cupluri experimenteaza probleme legate de infertilitate, insa nu toti apeleaza la medic. Unii incearca ani de zile si reusesc pana la urma, altii se lasa pagubasi, si numai o parte dintre ei merg la medic.

Ca fapt imbucurator, studiile recente au aratat ca in cazul celor care isi doresc un copil si fac mici schimbari in stilul lor de viata, rezultatele pozitive nu intarzie sa apara!

Ai grija de fertilitatea ta

Inainte de a cauta un diagnostic, tu si partenerul tau ar trebui sa identifici radacinile infertilitatii in dieta ta si in mediul in care traiti.

De exemplu, o alimentatie corecta si plina de nutrienti iti poate mari fertilitatea.  Consumul alimentelor de mai jos iti va creste sansele de a ramane insarcinata.

Carbohidrati complecsi: ia-ti carbohidratii din cereale integrale, fructe si legume. Consumul de zahar si de alimente procesate cresc sansele de a avea probleme de infertilitate.

Proteine din plante: lintea, fasolea sau mazarea te pot ajuta sa ramai insarcinata. Inclocuieste proteinele animale cu proteine din plante pentru a reduce riscul de probleme de ovulatie.

Citeste si care sunt cele mai bune suplimente pentru fertilitate.

Grasimi sanatoase: acesti catalizatori imbunatatesc fertilitatea. Grasimile trans fac exact opusul si duc la reducerea fertilitatii.

„Coloreaza-ti” dieta: fructele si legumele colorate cresc cantitatea de antioxidanti din dieta. Cercetatorii pun un semn de egalitate intre acestia si sansele bune de a ramane insarcinata.

Sensibilitate la gluten: unele cupluri declara ca sunt astazi parinti deoarece au eliminat glutenul din dieta. Noile cercetari le dau dreptate si arata ca anticorpii care indica intoleranta la gluten au fost de cinci ori mai prezenti in sangele femeilor cu probleme de infertilitate, pierderi repetate de sarcina si nasterea unui copil mort decat in sangele femeilor care nu au avut complicatii.

Stilul de viata afecteaza fertilitatea

Tigarile, poluarea, obezitatea si stresul afecteaza in mod negativ fertilitatea.

Fumatul face mai dificila obtinerea unei sarcini. Femeile care fumeaza raman mai greu insarcinate si se confrunta cu un risc mai ridicat de infertilitate primara sau secundara.

Nu numai fertilitatea femeii este afectata de fumat ci si cea a barbatilor. Fumatul nu ii face sterili, dar adauga cateva luni sau chiar ani la numarul de incercari nereusite.

Poluarea: chimicalele ca ftalatii sau BPA pot actiona ca si hormonii. Acestea pot interfera in functionarea hormonilor si pot afecta ovulatia.

Greutatea conteaza: femeile obeze sau supraponderale au mai multe dificultati de a ramane insarcinate si au de multe ori complicatii in sarcina.

Stresul: daca incerci sa ramai insarcinata de ceva timp, probabil ca ai auzit deja mult prea multe lucruri de genul „te chinui prea mult” sau „relaxeaza-te si o sa ramai insarcinata”.

Aceste vorbe de incurajare adauga un stres suplimentar atunci cand incerci sa ramai insarcinata, insinuand ca daca te-ai relaxa, ai ramane insarcinata. Cand incerci de luni de zile sa ramai insarcinata, stresul face parte din viata ta. Este adevarat ca exista o  legatura intre stres si infertilitate, insa singur stresul nu cauzeaza infertilitate. Incearca sa reduci stresul si sa te concentrezi pe aspectele pozitive ale relatiei:

Incearca:

  • Sa faci mai multa miscare
  • Sa practici yoga
  • Sa practici respiratia profunda
  • Sa mergi la masaj
  • Sa faci hipnoterapie sau acupunctura

Din cauza femeii sau a barbatului?

Uneori infertilitatea este din partea femeii, alteori provine de la barbat. In unele cazuri infertilitatea este o problema a amandurora.

Problemele de ovulatie sau blocajele in organele reproductive se afla pe primele locuri in lista problemelor de fertilitate feminina. In ceea ce ii priveste pe barbati, pe primele locuri se afla problemele cu sperma: numar mic de spermatozoizi sau spermatozoizi lenesi.

Cele mai multe cupluri au nevoie doar de cateva mici schimbari care sa le ajute sa aiba un copil. Numai un procent mic au nevoie de tratamente suplimentare. Tu ai trecut in revista toate schimbarile de mai sus?

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!