Sari la conținut

Misteriosul hCG

Sunt sau nu insarcinata? La intrebarea asta simpla poti afla raspunsul daca ai indeajuns de multa rabdare, adica inca cateva zile dupa ce ar fi trebuit sa se instaleze menstruatia.

Dar zilele acelea sunt chinuitoare si orice femeie se da peste cap sa vada daca este insarcinata inainte de acest termen. Majoritatea dintre noi incep sa cumpere zilnic cate un test de sarcina si sa dea bani peste bani sa vada daca liniuta aia palida a mai prins ceva putere.

hCG, hormonul responsabil cu vestile bune

...ca de altfel si cu multe alte lucruri bune. Cel care determina aparitia liniutei pe testul de sarcina nu este altul decat hormonul de sarcina, hCG, sau mai lung si mai complicat gonadotropida umana corionica. Hormonul este secretat de catre organism odata ce ovulul fecundat s-a atasat de uter si este responsabil cu crearea de celule pentru formarea placentei. 

Citeste si despre sensibilitatea testelor de sarcina. 

Simplu dar complicat

Suntem diferite, iar hormonul asta este capricios ca o femeie: la unele femei incepe sa se secrete imediat  dupa impantare, la altele se secreta dupa doua saptamani de cand trebuia sa se declanseze menstruatia! Daca nu ai rabdare sa vezi rezultatul pe un test clasic de sarcina, mergi si fa-ti analizele de sange. Acolo se va vedea exact cantitatea de hormon din sange. Este bine sa repeti analizele ls 72 de ore pentru a vedea cum s-a modificat cantitatea de hormon.

Odata ce incepe sa se secrete, hormonul isi dubleaza cantitatea in intervalul 48-72 de ore pana in a treia luna de sarcina, cand si-a facut datoria si incepe sa se retraga.

Daca te intereseaza, iata valorile de hCG pe saptamani (in cazul in care vrei sa iti faci analizele de sange).

 • 3 saptamani       5-50 mIU/ml
 • 4 saptamani       5-426 mIU/ml
 • 5 saptamani       18-7,340 mIU/ml
 • 6 saptamani       1,080-56,500 mIU/ml
 • 7-8 saptamani   650-229,000 mIU/ml
 • 9-12       25,700-288,000 mIU/ml
 • 13-16 saptamani              13,300-254,000 mIU/ml
 • 17-24 saptamani              4,060-165,400 mIU/ml
 • 25-40 saptamani              3,640-117,000 mIU/ml
 • Femei care nu sunt insarcinate <5.0 mIU/ml
 • In postmenopauza         <9.5mIU/ml

 

Nivelul hCG si ce indica el

Daca nivelul de hCG este mic

Exista ai multe posibile explicatii: este posibil sa ai ciclu neregulat sau sa fi ovulat mai tarziu decat normal si bebelusul are mai putin de 28 de zile. Dar nivelul scazut de hCG poate arata si  sarcina ectopica sau un avort spontan. Sau, de ce nu, poti fi una din femeile care au mai putin hCG in mod normal. Testeaza din nou peste cateva zile si vezi in ce directie se indreapta nivelul de hCG.

Daca nivelul de hCG este mare

Ori bebelusul este mai mare decat credeai tu sau...poate ai gemeni! Singura posibilitate negativa in acest caz este sa ai o sarcina molara, insa acest lucru este rar. Sau, din nou, poti sa ai un nivel ridicat de hormoni fara a fi nimic in neregula.

Ce trebuie sa fac

Daca sarcina este in evolutie si lucrurile sunt in regula, cel mai probabil medicul nu te va pune sa repeti testele pentru masurarea nivelului de hCG. Iti va indica acest lucru daca ai crampe, sangerezi sau ai un istoric de pierderi de sarcina. 

 

Sursa foto: hepta.ro

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  Trimite un comentariu
  Sunt tătic necenzurat
  Abonează-te la newsletter

  Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!

  Evenimente Bucureşti