Sari la conținut

O femeie care a pierdut o sarcină este fragilă. 8 lucruri pe care nu are voie să le audă

Privind statisticile, numărul avorturilor spontane, la nivel mondial, este destul de mare.  10 – 15 % dintre femeile din lumea întreagă şi-au pierdut copilul  înainte de săptămâna a 13-a de sarcină. Şi tocmai pentru că procentul pare destul de mare, oamenii tind adesea să spună că situaţia prin care ele trec nu este întocmai una dificil de gestionat. Dar lucrurile nu stau deloc aşa, întrucât acest subiect este încă tabu. Foarte mulţi dintre noi simt că nu ar trebui să vorbească despre situaţiile de acest tip sau că nici măcar nu este nevoie – când, în realitate, sentimentul de empatie şi oferirea unui sprijin sunt extrem de importante în procesul vindecării.

De aceea, este important ca, atunci când o persoană din viaţa noastră a pierdut o sarcină, să ştim să ne alegem cu atenţie cuvintele. Lucrurile de mai jos nu ar trebui spuse niciodată:

„Nu era un copil adevărat” – Pentru foarte multe dintre femei, legătura indestructibilă dintre ele şi viitorul copil se formează chiar în momentul în care află că îl poartă în pântece. Chiar dacă sarcina este una de scurtă durată, copilul este unul real, visurile şi planurile au însufleţit vieţile părinţilor, iar într-o secundă viaţă imaginată se schimbă radical. Nici măcar nu contează cât de mult a stat bebeluşul în burtică. Pentru o viitoare mamă, el a însemnat mai mult decât şi-ar putea închipui oricine altcineva.

„Cel puţin, nu s-a întâmplat mai târziu” – E adevărat, cu cât sarcina este mai avansată, cu atât apar mai multe complicaţii, în cazul unei pierderi – dar fraza aceasta, spusă aşa, nu face decât să inducă ideea că bebeluşul nu era întocmai important, pentru că a stat prea puţin în pântece. Şi, pentru o viitoare mamă, să audă că dispariţia micuţului este atât de nesemnificativă, încât nu ar trebui să provoace durere – este revoltător.

„Aşa a fost să fie” - Dacă o femeie aude aceste vorbe când trece printr-o durere sufletească imensă, nu poate înţelege altceva decât că s-ar putea să nu fie potrivită pentru a deveni mamă. Or, acest lucru nu ar trebui să îl gândească nimeni, niciodată!

„Măcar o să mai poţi rămâne însărcinată” – Într-adevăr, foarte multe femei încearcă să rămână însărcinate, iar toată această luptă nu este deloc uşoară, ci una presărată cu durere, gânduri negative şi nopţi pline de griji. Iar sarcina nu este sub nicio formă scopul final al acestora, ci doar primul pas spre miracolul de a deveni mamă. De aceea, o femeie care a trecut prin pierderea unei sarcini simte că i-a fost furat dreptul de a deveni mamă. În plus, nu se poate sub nicio formă compara durerea unei femei cu a alteia.

►Citeşte şi Când după un avort spontan urmează o nouă sarcină

„Asta se poate întâmpla tuturor. Nu e mare lucru” – Pentru femeile care caută sprijin şi înţelegere, aceste cuvinte sunt extrem de dureroase. Poate că avortul spontan este destul de des întâlnit, dar, aşa cum spuneam mai în rândurile de mai sus, durerile nu pot fi comparate. Mai mult decât atât, să auzi această frază întocmai de la persoanele care ar trebui să ofere cel mai mult sprijin este cu atât mai dureros.

„Poate că ar fi trebuit/ nu ar fi trebuit să faci…” – În general, femeile care au trecut prin pierderea unei sarcini tind să se blameze pe nedrept pentru ceea ce s-a întâmplat, aşa că ultimul lucru pe care şi-ar dori să îl audă vreodată este că ar fi trebuit, poate, să procedeze în alt fel.

„Îţi va trece în câteva zile” – Multe femei îşi revin destul de rapid după pierderea unei sarcini, dar sunt şi cazuri în care întristarea nu dispare cu una – cu două. De aceea, este important ca cine a trecut printr-o astfel de pierdere să simtă că durerea îi este înţeleasă şi împărtăşită.

„Fii fericită cu ceea ce ai deja” – Când cineva suferă, urăşte să audă fraze precum: „treci peste, uite-te la câte lucruri frumoase ai în jurul tău!”. Nu contează câţi copii mai ai acasă sau câţi oameni care să îţi facă zilele frumoase – fiecare fiinţă are locul ei şi este de neînlocuit. La fel şi bebeluşul care nu mai este…

Sursa: Parents
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!