Sari la conținut

Riscul de avort spontan, în fiecare etapă a sarcinii

Din păcate, avortul spontan este este atât de comun, încât medicii îl consideră o parte normală a procesului de reproducere. Partea bună, dacă putem să o numim aşa, este că numai o într-o anumită perioadă a sarcinii există un risc crescut de întrerupere.

Avortul spontan, întreruperea (din cauze naturale, fătă intervenţie din afară) înainte de săptămâna a 20 de gestatie, este o exprienţă comună, dar devastatoare. Avorturile spontane au loc relativ frecvent - 25% dintre sarcini se încheie prin avort spontan, iar 80 % dintre acestea se întâmplă în primul trimestru de sarcină. Ba mai mult, uneori  avortul apare atât de rapid, încât nici nu reuşeşti să îţi dai seama că ai fost gravidă, pentru că nu ai apucat să experimentezi niciun simptom.

Citeşte şi Aproape totul despre avortul spontan

Partea bună este că riscul de a trece printr-un avort spontan scade semnificativ la sfârşitul primului trimestru. Mai mult, odată cu prima confirmare de la sfârşitul primul semestru, referitoare la mărimea fătului şi la bătăile de inimă, şansele să mai suferi un avort spontan sunt foarte mici.

De asemenea, este important să ştii că mai mult de 85 % dintre femeile care au suferit un avort spontan pot rămâne din nou gravide şi da naştere unui bebeluş sănătos. Mai mult, din moment ce majoritatea avorturilor se întâmplă fără nicio cauză, ele nu afectează capacitatea de reproducere a femeii.  Riscul de a suferi un nou avort este la fel de mic ca în cazul oricărei alte femei, care nu a mai trecut experiementat o altă pierdere de sarcină – in ju de 15 %, la femeile de sub 35 de ani (riscul de avort creşte odată cu vârsta).

Dar chiar şi după două pierderi, riscul de a face un al treilea avort creşte doar foarte puţin, aproape nesemnificativ.  După mai mult de 3 avorturi spontane repetate, trebuie căutate atent cauzele acestora.

Citeşte şi Când după un avort spontan urmează o nouă sarcină

Sursa foto: Pixaby

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!