Sari la conținut

Studiu: Femeile care nasc mai tarziu traiesc mai mult

Conform unui studiu american, femeile care nasc ultimul copil dupa varsta de 33 de ani au sanse mult mai mari sa ajunga la varsta de 95 de ani decat cele care isi fac toti copiii devreme.

 

Saptamana aceasta, cercetatorii de la Facultatea de Medicina din cadrul Universitatii din Boston au publicat, prin intermediul jurnalului medical Menopause, rezultatele studiului intitulat The Long Life Family Study. 462 de familii avand membri foarte longevivi au fost incluse in studiu, iar cercetatorii au cautat sa afle care este relatia dintre varsta la care femeile din aceste familii au nascut ultimul lor copil si varsta pana la care au trait.

 

Fertilitate egal longevitate

Si iata concluzia la care au ajuns: femeile care au ramas gravide in mod natural si au nascut cel din urma copil dupa varsta de 33 de ani au sanse de doua ori mai mari de a atinge pragul de 95 de ani decat cele care s-au oprit din procreat la 29 de ani. Acest rezultat sugereaza ca un proces de proceere continuat cat mai mult de-a lungul anilor ar putea fi cumva corelat cu un marker al longevitatii, marker ce n-a fost descoperit inca, spune dr. Thomas Perls, unul din autorii studiului, profesor de medicina la Universitatea din Boston.

„Abilitatea naturala de a avea un copil la o varsta mai inaintata arata ca sistemul reproducator al femeii imbatraneste greu – la fel si restul corpului sau”, a mai declarat Perls, care nu se afla la primul studiu de acest gen. Intr-o cercetare facuta anterior, acesta a stabilit ca femeile care dau nastere unui copil dupa varsta de 40 de ani sanse de patru ori mai mari sa ajunga la 100 de ani decat cele care nasc la varste mai in tinerete. Cu toate acestea, cercetatorul a tinut sa mentioneze ca aceste studii n-ar trebui sa dea apa la moara femeilor care amana tot mai mult momentul aducerii pe lume a unui copil si ca fertilitatea scade considerabil cu varsta.

 

Riscul de feti cu mutatii creste considerabil odata cu varsta

Totusi, statisticile privind varsta la care femeile aleg sa faca primul copil sunt ingrijoratoare. In 2010, in Anglia si Tara Galilor, 20% dintre nasteri au implicat femei cu varsta peste 35 de ani, fata de 17% in anul 2000. Iar 27 731 de femei peste 40 de ani au nascut in acelasi an, fata de 15 066 in 2000.

In ciuda rezultatelor cercetarii de mai sus, gravidele cu varste inaintate sunt mult mai amenintate de instalarea diabetului gestational, a preeclampsiei, de aparitia conditiei placenta previa, de pierderea sarcinii sau de nastere prematura. Iar in ceea ce priveste riscul de a avea un fat mutatii genetice, cifrele sunt ingrijoratoare. Iata cum creste riscul de aparitie a Sindromului Down in functie de varsta:

  • La 20 de ani: 1 la 1 500 de feti;
  • La 30 de ani: 1 la 900 de feti;
  • La 35 de ani: 1 la 350 de feti;
  • La 40 de ani: 1 la 100 de feti.

In afara de asta, te expui unui risc mai mare de cezariana din cauza prezentatiei fetale la nastere si a stresului fetal din timpul travaliului.

Cu toate astea, ai sanse bune sa dai nastere unui copil perfect sanatos si dupa varsta de 40 de ani. Natura foloseste propriile sale filtre de selectie pentru dezvoltarea unui fat sanatos:

  • Intai de toate, evita fecundarea unui folicul ovarian cu mutatii genetice medii si grave; ca sa-ti faci o idee de rata acestora, la o femeie cu varsta de 30 de ani 20% dintre foliculi prezinta mutatii genetice, spune domnul doctor Andreas Vythoulkas, medic specialist obstretica-ginecologie, cu competente in fertilitate. Astfel incat, femeia nu ramane insarcinata. Iar acest procent de foliculi cu mutatii genetice creste odata cu varsta.
     
  • Apoi, daca se intampla ca un astfel de folicul sa fie fecundat, se produce avortul spontan. Acesta este al doilea filtru al naturii. Dar exista posibilitatea sa fie fecundat un folicul cu mutatii usoare, care trece de acest filtru al naturii, din pacate.

Prin urmare, iata o cauza foarte importanta pentru obtinerea atat de ingreunata a unei sarcini pe masura ce inaintezi in varsta.

 

Sursa foto articol: babymed.com

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!