Sari la conținut

Test de fertilitate: nivelul de progesteron

Progesteronul este un hormon produs in principal de ovare de catre corpul luteal (in ce se transforma foliculul dupa ce elibereaza oul). Progesteronul ajuta la pregatirea uterului pentru implementarea unui ou fertilizat. Daca un ou fertilizat se implanteaza, progesteronul ajuta endometriul sa pastreze sarcina. 
 
De ce sa iti verifici nivelul de progesteron
 
S-ar putea sa te fi lovit de acest test daca ai avut probleme in a ramane insarcinata sau atunci cand ti-ai facut analizele in timpul unui tratament de fertilitate pentru a vedea daca ai ovulat. Daca nivelul de progesteron este in limite normale, inseamna ca ovulatia a avut loc. Daca ai avut un avort, ai nascut un copil mort sau ai sangerari anormale, trebuie sa iti verifici nivelul progesteronului cu ajutorul acestui test. 
 
Cand se verifica nivelul progesteronului?
 
De obicei se verifica la sase sau opt zile dupa ovulatie (aproximativ ziua 21 din ciclul de 28 de zile), deoarece nivelul de progesteron creste dupa ovulatie, atingand un varf la cinci, noua zile dupa ovulatie. Aceasta este cunoscuta ca fiind faza luteala. Dupa aceasta perioada, nivelul de progesteron va incepe sa scada daca oul nu este fertilizat. Daca ciclul menstrual este neregulat, vei fi chemata la teste repetate de sange pentru a vedea cand are loc ovulatia si a obtine un rezultat corect. 
 
Testul de progesteron
 
Testul de progesteron verifica cantitatea de hormon din sange in ziua testului. Daca nivelul de progesteron este ridicat in timpul fazei luteale, inseamna ca te afli la ovulatie. Daca nivelul de progesteron nu este ridicat poate insemna ca nu ovulezi. Obezitatea, rezistenta la insulina, un nivel ridicat de stres, alimentatia deficitara si lipsa exercitiilor fizice, toate pot contribui la niveluri scazute de progesteron. 
Un nivel mai mare de progesteron decat este normal poate fi cauzat de cancerul ovarian, cancerul glandelor suprarenale sau o conditie numita hiperplazie congenitala suprarenala. 
Un nivel constant ridicat de progesteron (nu numai in timpul fazei luteale) se regaseste in sarcina. Daca esti deja gravida, un nivel scazut de progesteron este asociat cu moartea fatului, un risc de avort sau o sarcina toxica. 
 
Nivelul de progesteron si tratamentul de fertilitate
 
Daca nivelul de progesteron este scazut, primul pas este de a-l repeta intr-un nou ciclu menstrual pentru a confirma rezultatul. Daca este la fel sau inca scazut, s-ar putea sa ai nevoie de stimulare ovariana pentru a ovula. Suplimentele de progesteron sunt prescrise uneori. Nivelul mare de progesteron poate fi abordat prin rezolvarea cauzei care a generat acest nivel. 
Femeilor cu un nivel mic de progesteron si cu un istoric de avorturi li se poate da progesteron de indata ce este confirmata sarcina. Aceasta va reduce riscul de a avea un nou avort, prin imbunatatirea mediului intrauterin. 
 
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  Trimite un comentariu
  Sunt tătic necenzurat
  Abonează-te la newsletter

  Caloria.ro
  ..

  Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!