Sari la conținut

Vaccinarea inainte de sarcina

In momentul in care este capabila sa conceapa si sa aduca pe lume un copil organismul femeii are un bagaj imunologic propriu. Este vorba despre un pachet complet de anticorpi pe care organismul femeii l-a acumulat in urma propriilor experiente virale.

 

Imunitatea se transmite de la mama la fat

Cea mai mare parte a acestor anticorpi se transmit in cursul vietii intrauterine si copilului, care in felul acesta, este capabil sa se descurce pe cont propriu, din punct de vedere imunologic pana la varsta de 2-3 ani, cand organismul lui este capabil sa faca fata agresiunilor virale si sa dezvolte ulterior proprii lui anticorpi.

Aceasta este se numeste imunitate primara dobandita, care se transmite de la mama la fat, si care este preluata de copil dupa nastere, dar care reflecta doar experientele imunologice ale mamei.

Cu alte cuvinte, daca mama nu a facut pojar sau varicela, nu o sa aiba anticorpi care sa poate fi transmisi mai departe copilului, astfel ca acesta este expus riscului de a face respectivele boli virale in prima copilarie.

Mama transmite copilului, in cursul sarcinii, si anticorpi rezultati din imunitatea pasiva, adica pe aceia pe care organismul sau i-a produs ca urmare a vaccinurilor facute.

Asa se face ca, femeia cand ajunge la o varsta de procreere are un "bagaj" de anticorpi suficienti pentru ea si viitorul ei copil (se iau in calcul si vaccinurile efectuate in copilarie si anticorpii produsi in urma bolilor copilariei: varicela, scarlatina, oreion).

 

Vaccin inainte de sarcina

Exista o serie de afectuni virale la care organismul femeii insarcinate este foarte vulnerabil. Printre acestea se numara si varicela. Daca boala in sine nu este complicata si se videca in 90% din cazuri fara nici o complicatie, in cazul in care infectia apare in cursul sarcinii aceasta poate sa compromita evolutia faturlui sau sa-i produca acestuia grave complicatii sau malformatii.

In procesul planificarii sarcinii, si acum se poate vedea inca un avantaj pe care il are planificarea familiala, un simplu test de sange poate pune in evidenta bagajul de anticorpi materini si se poate interveni rapid pentru recuperarea golurilor.

O femeie care are in plan o sarcina si care nu a facut varicela in copilarie se poate vaccina cu Varilrix, vaccin contra varicelei. Imunitatea se instaleaza complet in circa 30 de zile de la vaccinare. Aici poti citi mai multe despre varicela in sarcina.

 

Pe acelasi principiu functioneaza si recomandarea vaccinurilor antigripale (s-a dovedit ca o gripa in cursul sarcinii creste riscul de autism la copil), care trebuie facute de femeia insarcinata, inainte de concepere sau in cursul sarcinii, cu recomandarea medicului.
 

Tot o actiune preventiva extrem de eficienta, fara riscuri si fara complicatii este cresterea aportului de acid folic, la  5 mg/zi pana a ramane insarcinata si la 15 mg/zi in primele 12 saptamani de sarcina, deoarece acidul folic joaca un rol foarte important in prevenirea anomaliilor sistemului nervos si ale coloanei vertebrale la fat, si in prevenirea anomaliilor cum ar fi "buza de iepure" sau " gura de lup".
 

Se spune ca toate femeile intre 25 si 35 de ani ar trebui sa ia constant suplimente de acid folic, beneficiile fiind uriase pentru organismul feminin, iar riscul de supradozare minim.
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  • Qwedsa

    Eu sunt in saptamana a 6a si iau numai 5 mg/zi.De abia am aflat ca sunt insarcinata si iau numai de 2 zile. E oare mai bine sa iau mai mult, tinand cont ca nu am luat inainte?

Trimite un comentariu
Sunt tătic necenzurat
Abonează-te la newsletter

adevarul.ro

click.ro
..

Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!