Sari la conținut

Vaccinarea inainte si dupa sarcina

In timpul sarcinii, sistemul imunitar este in mod natural mai slab decat de obicei. Acest lucru inseamna ca esti mai predispusa la anumite infectii si boli care pot fi daunatoare pentru tine si pentru copilul din burtica ta.

Cateva masuri de precautie simple te vor ajuta minimizezi riscul tau si al copilului de a dezvolta aceste probleme de sanatate.

In timpul sarcinii, sistemul imunitar este in mod natural mai slab decat de obicei. Acest lucru inseamna ca esti mai predispusa la anumite infectii si boli care pot fi daunatoare pentru tine si pentru copilul din burtica ta.

Vaccinarea este o modalitate simpla si eficienta de a te proteja de anumite infectii. Inainte de a ramane insarcinata, verifica daca esti protejata impotriva bolilor care iti pot face probleme mari in sarcina tie si bebelusului.  Alaturi de vaccinurile de rutina, cum ar fi cele impotriva tetanosului si poliomielitei, femeile insarcinate ar trebui sa fie imunizate impotriva rujeolei, oreionului, rubeolei, varicelei, tusei convulsive si gripei.

Toate femeile sunt sfatuite sa se vaccineze inainte de sarcina deoarece aceste vaccinuri nu sunt recomandate in timpul sarcinii. Cu toate acestea, daca nu ai facut aceste vaccinuri inainte de sarcina , este recomandat sa le faci cat mai curand posibil dupa nasterea copilului. Toate poate fi administrate mamelor care alapteaza,  iar imunizarea va reduce probabilitatea de a transmite aceste boli copilului.

Rujeola, oreionul si rubeola

Infectia cu rubeola in timpul sarcinii poate provoca malformatii congenitale grave. Se poate sa ai nevoie de un rapel de vaccinare pentru protectie completa, dar nu inainte de a te sfatui cu medicul tau. Este recomandat sa astepti patru saptamani de la primirea acestui vaccin inainte de a incerca sa ramai insarcinata.

Varicela (varsat de vant)

Infectie cu varicela in timpul sarcinii poate provoca boli grave mamei si copilului. Un simplu test de sange poate determina daca ai imunitate la aceasta infectie. Daca nu esti protejata, discuta cu medicul tau despre posibilitatea de a primi doua doze de vaccin pentru imunizare completa. Este recomandat sa astepti patru saptamani de la primirea acestui vaccin inainte de a incerca sa ramai insarcinata.

Pertussis (tuse convulsiva)

Tusea convulsiva poate provoca boli grave si chiar moartea la copiii cu varsta sub sase luni. Parintii, bunicii si ingrijitorii pot fi imunizati impotriva tusei convulsive. Acest diminueaza sansele sa o transmita copilului.

Boala pneumococica

Protectia impotriva bolilor grave cauzate de boala pneumococica este recomandata pentru fumatori si persoanele cu probleme cardiace cronice, boli pulmonare sau renale sau diabet.

Gripa

Gripa poate provoca boli grave si fiind insarcinata creste riscul de complicatii a gripei, in special cu virusul gripal H1N1. Din acest motiv, este recomandat vaccinul antigripal. Vaccinul antigripal este sigur si poate fi administrat inainte, in timpul sau dupa sarcina. Vaccinarea in fiecare an te protejeaza impotriva noilor tulpini ale virusului si de asemenea, reduce riscul de raspandire a gripei la copil. 

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!