Sari la conținut

Acum e oficial: și femeile gravide se pot vaccina anti COVID-19. Ce vaccin se recomandă

Comitetul Mixt pentru Vaccinare și Imunizare (JCVI) a emis o nouă recomandare care afirmă că femeile însărcinate se pot vaccina anti COVID-19 în același timp cu restul populației, în funcție de vârsta și grupul de risc clinic.

Consilierii pentru vaccinuri din Marea Britanie au declarat că femeilor însărcinate li se recomandă vaccinarea cu serurile Pfizer și Moderna.

Majoritatea femeilor însărcinate au fost sfătuite anterior să nu vaccineze anti COVID-19 din cauza lipsei de informații cu privire la impactul acestuia. În prezent, consilierii spun că datele din SUA au arătat că aproximativ 90.000 de femei însărcinate au primit vaccinul anti COVID-19, fără să existe probleme din cauza serului administrat.

Cu toate acestea, nu există date despre vaccinul AstraZeneca la femeile însărcinate, deoarece gravidele nu au fost incluse în aceste studii.

Profesorul Wei Shen Lim, președintele JCVI, a declarat: „Încurajăm femeile însărcinate să discute riscurile și beneficiile vaccinului cu medicul lor. Gravidele cu risc crescut de simptome severe de COVID-19 sunt încurajate să se vaccineze imediat cum au ocazia. Nu au existat probleme specifice de siguranță din partea oricărei companii de vaccinuri anti COVID-19 în legătură cu sarcina.”

Tot el mai adaugă: „Există mai multe date despre siguranța vaccinurilor Pfizer-BioNTech și Moderna la femeile gravide. Prin urmare, acestea două sunt recomandate femeilor însărcinate.”

Studiile din Marea Britanie arată că femeile însărcinate nu au mai multe șanse de a lua COVID-19 decât alți adulți sănătoși. Cu toate acestea, gravidele care iau virusul pot avea un risc crescut de a se simți mai rău în comparație cu femeile care nu sunt însărcinate, în special cele în al treilea trimestru de sarcină.

Orientările actualizate au fost binevenite de Colegiul Regal al Moașelor, medicii subliniind că rămâne de latitudinea femeilor însărcinate să decidă singure dacă vor să se vaccineze sau nu.

Dr. Mary Ross-Davie, Directorul Colegiului Regal al Moașelor, a declarat: „Acesta este un pas sensibil al Comitetului care recomandă femeilor însărcinate să ia propriile decizii cu privire la vaccinarea împotriva COVID-19. În cele din urmă, va fi alegerea fiecărei femei însărcinate, iar moașele și obstetricienii vor fi lângă ele pentru a le sprijini să ia o decizie în cunoștință de cauză, o decizie care este potrivită pentru ele."

Deși femeile pot fi vaccinate oricând în timpul sarcinii, Colegiul Regal de Obstetricieni și Ginecologi (RCOG) recomandă ca viitoarele mame să aștepte până după primul trimestru sau prima ecografie pentru a fi vaccinate, dar totuși să primească serul înainte de a ajunge în al treilea trimestru.

JCVI a adăugat: “Vaccinul ar trebui să fie eficient indiferent de stadiul sarcinii în care se află femeile însărcinate.”

JCVI recomandă ca femeile să nu aibă nevoie de un test de sarcină înainte de vaccinare și cele care vor să rămână însărcinate să nu amâne sarcina după vaccinare.

„Cu toate acestea, deoarece COVID-19 are complicații mai grave în sarcina ulterioară, unele femei pot alege să-și amâne vaccinul până după primele 12 săptămâni de sarcină (care sunt cele mai importante pentru dezvoltarea bebelușului) și să primească prima doză în orice moment după primele 13 săptămâni de sarcină”, adaugă JCVI.

Sursa

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!