Sari la conținut

Alaptarea, avantaje pentru tine si bebelus

Alaptarea poate preveni imbolnavirea bebelusului de diabet de tip 1

 In cadrul unui studiu, bebelusii care au fost alaptati mai putin de 3 luni dupa care au fost hraniti cu  lapte de vaca au avut o incidenta cu 50% mai mare a acestei boli. Nu se cunoaste mecanismul exact dar se pare ca anticorpii din lapte joaca un rol hotarator.

Alaptarea poate preveni instalarea unor infectii si tensiunea arteriala la copiii nascuti prematur

Laptele mamei pare sa ofere protectie speciala copiilor nascuti prematur. Studiile arata ca bebelusii care au avut greutate mica la nastere si au fost alaptati nu au avut infectii grave ale sangelui precum cei care au fost hraniti cu lapte praf. Un alt studiu a aratat ca putini din prematurii care  au fost alaptati au dezvoltat hipertensiune arteriala in adolescenta .

Alaptarea poate scadea riscul bebelusului de a face SIDS ( sindromul mortii subite infantile)

Nu exista dovezi concludente in acest sens. Unele studii au aratat rate mai scazute ale SIDS la copiii alaptati natural, in timp ce altele nu au demonstrat acest lucru. Este, insa, sigur ca alaptarea poate preveni infectiile respiratorii si gastroinestinale care ar putea avea legatura cu SIDS.

Alaptarea te ajuta sa scazi in greutate

Daca iti alaptezi bebelusul iti va fi mult mai usor sa pierzi in greutate mai ales in prima perioada dupa nastere si asta pentru ca vei consuma energie pentru  producerea laptelui.

Alaptatul scade nivelul de stres si reduce sangerarea post partum,

pentru ca in timpul alaptatului este eliberat un hormon numit oxitocina  care iti va da o senzatie de bine si te va face sa te  simti relaxata. Un studiu a aratat ca femeile care au un nivel mai mare al oxitocinei ( 50% din mamele care alaptau, fata de 8% din celelalte) aveau o tensiune mai mica atunci cand relatau un eveniment neplacut. Tot oxitocina este cea care ajuta uterul sa se contracte dupa nastere si  sa revina la forma initiala , reducandu-se astfel  sangerarea post partum.

Alaptarea te poate proteja impotriva osteoporizei si a unor tipuri de cancer

Se pare ca desi corpul femeii sufera o scadere a densitatii oaselor datorita alaptarii, pe termen lung, femeile care au alaptat sufera intr-o mai mica masura fracturi datorate ostoporozei. Studiile au mai aratat ca mamele care alapteaza au un risc mult mai mic de a dezvolta cancer mamar si ovarian .

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
Trimite un comentariu
Sunt tătic necenzurat
Abonează-te la newsletter

Caloria.ro
..

Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!