In timpul sarcinii investigatiile medicale sunt nu doar necesare si obligatorii, dar sunt garantia ca si tu si copilul pe care il astepti o sa fiti in perfecta stare de sanatate. Analizele pot sa arate repede daca este ceva in neregula si in felul acesta se poate interveni repede si eficient in folosul vostru.
Analiza care confirma sarcina. Se poate spune ca acesta este primul test de sange din cursul sarcinii. Testul de sange este mult mai clar decat cel de urina. Testul este o analiza a anticorpilor prezenti in organismul matern inca din primele zile de sarcina si care sunt efectul imediat al sarcinii.
Dupa confirmarea sarcinii exista o alta analiza care stabileste eventualele carente, posibila prezenta a unor virusuri, dar si factorul Rh, esential pentru buna desfasurare a sarcinii.
Toate aceste teste sunt cu atat mai necesare cu cat sarcina a fost una "accidentala", pentru ca in cazul sarcinilor planificate investigatiile referitoare la prezenta unor virusi, a factorului Rh se fac inainte de concepere. Tot inainte de concepere se fac si investigatii legate de eventualele carente nutritionale ale viitoarei mame, care pot fi eficient corectate prin suplimente nutritive.
Infectiile din timpul sarcinii
In cea de a doua luna de sarcina este necesara repetarea investigatiilor pentru a se verifica daca exista urme ale unei infectii cu rubeola sau toxoplasmoza. Ambele boli sunt banale pentru adult si pentru copil, dar sunt generatoare de grave malformatii pentru fat pana in luna a treia de sarcina. Tot aceasta analiza poate pune in evidenta sexul copilului si sunt situatii in care determinarea sexului viitorului copil face parte din elementele care se impun pentru o sarcina lipsita de probleme.
Investigatii cu privire la prezenta virusului HIV sau a sifilisului se pot face cu o simpla proba de sange.
In cea de a treia luna de sarcina, pentru femeile care prezinta o incompatibilitate de factor Rh, analizele de sange sunt necesare si au un caracter specific urmand sa se repete periodic si sa stabileasca concentrantia anticorpilor Rh care pot pune, de la un anumit moment incolo in pericol buna dezvoltare a fatului. Tot in acest moment se poate face o investigatie care sa confirme prezenta unei anomali congenitale care duce la aparitia sindromului Dawn.
Afla mai multe despre factorul Rh
In acest moment se face si o analiza care stabileste daca viitoarea mama sufera sau nu de anemie pentru a se putea interveni pe cale medicamentoasa.
In luna a cincea-a de sarcina se poate identifica diabetul gestational si determinarea serologiei virusului hepatitei B in cazul viitoarelor mame infectate la momentul conceperii cu acest virus, scrie doctissimo.fr.
Exista numeroase alte investigatii care se pot realiza cu o simpla eprubeta de sange. Uneori este necesar ca si partenerul sa faca o serie de teste, mai ales in cazul in care exista suspiciuni pentru afectiuni congenitale. Concluzia este ca niciodata investigatiile clinice si paraclinice in cursul sarcinii nu sunt nici prea multe, nici inutile. Cu o singura conditie care depinde in cea mai mare masura de tine, ca viitoare mama: sa fie facute la timp!
Articole relationate
Somnul la copii. De ce este atât de important și ce poziții recomandă kinetoterapeuții
Somnul este unul dintre pilonii fundamentali pentru creșterea și dezvoltarea copiilor, indiferent de vârstă. În timp ce dorm, organismul copiilor se reface, creierul...
Diferența dintre infecțiile virale și bacteriene: De ce antibioticele nu sunt întotdeauna soluția
Atunci când copiii se confruntă cu simptome de boală, cum ar fi febră, tuse sau dureri în gât, părinții se grăbesc adesea să găsească cele mai rapide soluții...
Cum să-ți susții sistemul imunitar în sarcină cu o dietă potrivită pentru iarnă?
Sezonul rece vine cu provocări pentru orice viitoare mamă. Pe lângă grija pentru sănătatea bebelușului, este esențial să îți protejezi sistemul imunitar, care...
Comentarii facebook
Comentarii
Trimite un comentariu