Sari la conținut

Anomaliile de coagulare si sarcina

Trombofilia, una din afectiunile de coagulare a sangelui, creste riscul de formare a unor cheaguri ce pot bloca circulatia in vasele sangvine si prin aceasta duce la pierderea sarcinii.

Parerile privind riscurile pe care le presupun in sarcina trombofiliile sunt extrem de impartite in randul medicilor. De altfel, in toate discutiile de pe forumurile unde se dezbate afectiunea, problema care persista este numarul prea mic de medici buni, ginecologi si hematologi, cunoscatori ai tulburarilor de coagulare specifice trombofiliei, care sa ofere informatii si tratamente eficiente.

Avand o puternica componenta genetica trombofiliile periculoase sunt suferinte, din fericire, rare, dar acestea duc de cele mai multe ori la imposibilitatea de a pastra o sarcina in abesenta unui tratament adecvat. Medicii hematologi spun ca numarul cazurilor de trombofilii care pun sarcina in pericol este in general mic, dar daca exista o suspiciune cea mai buna solutie o reprezinta o serie de investigatii standard, care identifica repede si fara dubiu problema si natura acesteia.

Medicii spun ca dupa trei sarcini oprite din evolutie sau dupa trei avorturi spontane aceste teste sunt necesare, dat fiind faptul ca pierderea produsului de conceptie poate sa fie consecinta acestei suferinte tacute si fara simptome.

In cazul cuplurilor unde exista confirmata o problema de fertilitate aceste analize care sa identifice daca sunt sau nu probleme de coagulare sunt obligatorii.

Trombofiliile pot crea probleme serioase de sanatate femeilor si in afara unei sarcini. De altfel, un studiu recent a relevat ca femeile care folosesc contraceptia hormonala moderna (de generatie noua) au, in medie, un risc cu 75% mai mare de a dezvolta cheaguri de sange comparativ cu femeile care au luat anticonceptionale clasice.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  Trimite un comentariu
  Sunt tătic necenzurat
  Abonează-te la newsletter

  Caloria.ro
  ..

  Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!