Sari la conținut

Ar trebui să se vaccineze anti COVID-19 femeile care alăptează?

Dezvoltarea vaccinului anti COVID-19 și reglementările pentru aprobare au progresat rapid. Astfel, informațiile și recomandările evoluează pe măsură ce sunt colectate mai multe date despre acest vaccin și despre utilizarea lui pe diferite categorii de oameni.

Administrația Americană pentru Alimente și Medicamente (FDA) a emis o autorizație de utilizare de urgență pentru următoarele vaccinuri:

- Vaccinul ARNm Pfizer-BioNtech (BNT162b2): pentru utilizare la persoanele cu vârsta de 16 ani și 16+, ca regim cu 2 doze, administrat la distanță de 3 săptămâni (21 de zile).

- Vaccinul modern ARNm-1273: pentru utilizare la persoanele cu vârsta de 18 ani și 18+ ca regim de 2 doze, administrat la o lună (28 de zile) distanță.

După o revizuire explicită, bazată pe dovezi, a tuturor datelor disponibile, Comitetul Consultativ pentru Practicile de Imunizare (ACIP) a emis recomandări provizorii pentru utilizarea vaccinului Pfizer-BioNTech COVID-19 la persoanele cu vârsta ≥16 ani pentru prevenirea COVID-19 ( CDC 2020) și utilizarea vaccinului Moderna-1273 COVID-19 la persoanele cu vârsta ≥ 18 ani (CDC 2020).

► Citeşte şi: Când pot fi copiii vaccinați împotriva COVID-19? 5 întrebări pe care și le pun părinții

Colegiul American de Obstreticieni și Ginecologi (ACOG) recomandă ca vaccinurile pentru COVID-19 să nu fie administrate gravidelor care îndeplinesc criteriile de vaccinare pe baza grupurilor prioritare recomandate de Comitetul Consultativ pentru Practicile de Imunizare (ACIP). Vaccinurile anti COVID-19 ar trebui administrate atât mamelor care alăptează, cât și celor care nu alăptează, atunci când îndeplinesc criteriile de primire a vaccinului pe baza grupurilor de prioritizare prezentate de ACIP.

Persoanele care vor să se vaccineze împotriva COVID-19 ar trebui să aibă acces la informațiile disponibile despre siguranța și eficacitatea vaccinului. O conversație între pacient și echipa clinică a acestora poate ajuta la luarea deciziilor cu privire la utilizarea vaccinurilor aprobate în conformitate cu European University Association (EUA) pentru prevenirea COVID-19, de către femeile însărcinate. Considerații importante includ: nivelul de activitate al virusului în comunitate, eficacitatea potențială a vaccinului, riscul și severitatea potențială a bolii materne, inclusiv efectele bolii asupra fătului și nou-născutului, siguranța vaccinului pentru femeia însărcinată și pentru făt.

► Citeşte şi: Vaccinul împotriva COVID-19, în timpul sarcinii: ce-ar trebui să știe viitoarele mămici

Vaccinurile disponibile în prezent sub EUA nu au fost testate pe femeile gravide. Prin urmare, nu există date de siguranță specifice utilizării în timpul sarcinii.

Testul pentru sarcină nu ar trebui să fie o cerință înainte de administrarea vreunui vaccin anti COVID-19, aprobat de EUA.

Pacientele gravide care refuză vaccinarea ar trebui să fie susținute în decizia lor. Indiferent de decizia lor, aceste conversații oferă ocazia de a reaminti pacienților importanța altor măsuri de prevenire, cum ar fi spălarea mâinilor, distanțarea fizică și purtarea unei măști.

Efectele secundare preconizate ar trebui explicate ca parte a consilierii pacienților, inclusiv faptul că acestea reprezintă o parte normală a reacției organismului la vaccin și dezvoltă anticorpi pentru a proteja împotriva COVID-19.

► Citeşte şi: Autoritățile britanice avertizează că vaccinul împotriva COVID-19 nu este recomandat persoanelor cu alergii

Vaccinurile ARNm nu sunt vaccinuri cu virusuri vii și nici nu folosesc un adjuvant pentru a spori eficacitatea vaccinului. Aceste vaccinuri nu intră în nucleu și nu modifică ADN-ul uman la primitorii vaccinului. Ca urmare, vaccinurile ARNm nu pot provoca modificări genetice.

Sursa

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!