Sari la conținut

Cariile dentare in sarcina

Stii ca ingrijirea dentara buna in sarcina ajuta la prevenirea infectiilor care ar putea afecta fatul. Dar uneori se intampla sa ramai insarcinata fara sa iti propui neaparat acest lucru, iar dantura ta ar mai avea nevoie de reparatii pe ici pe colo. Sau poate ca pur si simplu te trezesti in sarcina cu o carie de toata frumusetea.

Ingrijirea dentara buna este o parte esentiala a ingrijirii prenatale. Dar se intampla des ca femeile insarcinate sa aiba nevoie de ingrijiri stomatologice. Necesarul mare de calciu si de substante nutritive pot duce la aparitia cariilor (uneori la adevarate explozii de carii), sau la probleme gingivale. Va trebui atunci sa mergi la medic in ciuda faptului ca iti va fi frica sa i nu se intample ceva rau bebelusului.

Din fericire, femeile cu probleme dentare urgente pot fi tratate in orice moment in timpul sarcinii, atata timp cat medicul stomatolog stie despre conditia lor si alege materielele potrivite. Vorbeste cu obstetricianul si cu medicul stomatolog daca ai nevoie de lucrari dentare in timpul sarcinii. Ei vor hotari daca reprezinta o urgenta sau daca le poti amana dupa ce nasti.

Pozitia pe scaunul stomatologic

Sarcina poate face mai dificila sarcina medicului stomatolog si poate reprezenta un factor de disconfort major pentru tine. Cand stai in scaunul stomatologic in trimestrul al doilea sau al treilea poti pune presiune pe vasele de sange, ceea ce poate duce la scaderea tensiunii arteriale. Pune o patura sau perna sub sold pentru a preveni compresia vaselor de sange. Daca stai pe spate poti pune presiune asupra plamanilor si poti avea probleme de respiratie. Incearca sa iti schimbi cat mai des pozitia ca sa eviti problemele de mai sus.

Citeste aici si despre sanatatea dintilor in sarcina.

Anestezie, materiale si radiografii

Razele X trebuie utilizate in timpul sarcinii numai atunci cand este imperios necesar. Medicul stomatolog poate decide ca nu are nevoie de o radiografie pentru a repara o carie nou aparuta. Uneori insa, mai ales daca vorbim de lucrari mai vechi care s-au suprainfectat sau de complicatii ale unor carii mai vechi, va trebui sa faci o radiografie, deoarece altfel risti ca medicul sa nu poata rezolva eficient problema.

Trebuie sa stii ca, in cazul in care ai nevoie de radiografie dentara, cu noile aparate si masuri de protectie nu ti se va intampla nimic. Tehnicienii dentari iti vor oferi un sort de plumb care sa iti protejeze abdomenul si implicit copilul din burtica.

De asmenea, anestezia locala nu va afecta fatul. Daca ai temeri in legatura cu folosirea amalgamului de argint pentru umplerea cavitatii lasate de carii, intreba medicul stomatolog despre materiale alternative, cum ar fi compozitul sau portelanul.

Cand sa mergi la dentist

Cel mai bine este sa mergi la dentist in al doilea trimestru. In primul trimestru corpul trece printr-o furtuna hormonala, iar in ultimul trimestru iti va fi foarte greu sa stai pe scaunul din cabinetul de stomatologie. Daca ai nascut si alaptezi, poti merge la dentist cu conditia sa arunci laptele secretat timp de 24 de ore dupa interventie, deoarece substantele intra de obicei in lapte. 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
Trimite un comentariu
Sunt tătic necenzurat
Abonează-te la newsletter

adevarul.ro

click.ro
..

Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!