Sari la conținut

Cat de grav este stresul in timpul sarcinii

Stresul accentuat si persistent la femeile insarcinate duce la cresterea riscului afectiunilor congenitale cardiace la copiii lor.

Exista mai multe studii care au dovedit ca femeile insarcinate, supuse unui stres continuu si intens, pot aduce pe lume copii cu afectiuni mai ales in sfera cardiovasculara. Nu exista o dovada de certitudine, dar riscul este prezent si exista o legatura clara intre starea generala de confort psihic a  femeii gravide si sanatatea fatului.

Cercetatorii au analizat situatia a 1,8 milioane de copii nascuti in Danemarca intre 1978-2008 si au incercat sa afle daca defecte cardiace congenitale constatate au fost mai frecvente la copii nascuti la un anumit grup, de aproximativ 45.000 de femei, care au fost supuse unui stres puternic si intens in cursul sarcinii. Concluzia este certa: stresul si sarcina sunt incompatibile.

Stresul si fertilitatea

Cercetatorii au confirmat faptul ca femeile din categoria mentionata au avut un risc cu 50% mai mare de a aduce pe lume copii cu afectiuni cardiace dobandite in cursul sarcinii. Cauzele sunt legate de efectele pe care le au hormonii de stres din organismul matern, care au determinal anomalii fiziologice la fatul in dezvoltare. Totodata medicii au constatat ca o dieta sanatoasa a mamei in cursul sarcinii a minimalizat efectele. Medicii sustin ca stresul este un factor extrem de grav pentru organismul fatului, existand indicii certe care arata ca daca factorii de stres se manifesta intens in perioada de embriogeneza, respectiv in primul trimestru de sarcina, acestia pot sa duca chiar si la modificari ale ADN-ul copilului in uter.



Esti stresata? O sa faci o fata!

Pe langa dieta un bun antidot impotriva stresului pare sa fie sustinerea altor membri ai familiei pentru femeia insarcinata si o buna comunicare a femeii gravide cu medicul.

Stresul este un factor inevitabil in viata oamenilor. Solutia, recomandata de medici, mai ales femeilor insarcinate este sa invete sa combata efectele acestuia si sa inteleaga ca eliberarea de tensiune este posbila, si este in beneficiu fundamental al copilului.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!