Sari la conținut

Cât de riscante sunt temperaturile ridicate ale verii pentru femeile gravide?

Vremea extrem de călduroasă poate fi inconfortabilă pentru oricine. Dar pentru femeile însărcinate, vara poate fi chiar mai periculoasă. Conform experţilor citaţi de Live Science, motivul este reprezentat de faptul că temperaturile prea ridicate şi deshidratarea pot reprezenta riscuri pentru apariţia complicaţiilor la naştere.

Deshidratarea „poate crea o mulţime de probleme potenţiale” pentru femeile însărcinate, a precizat Saima Aftab, director la Fetal Care Center de la Nicklaus Children's Hospital din Miami. Ca o regulă generală, doctorii avertizează femeile însărcinate să evite să se pună „în situaţii unde le este prea cald”, a precizat Aftab pentru Live Science.

O îngrijorare este aceea că hipertermia - sau temperatura corpului anormal de ridicată - la începutul sarcinii poate duce la creşterea riscului de apariţie a defectelor la naştere. Mai exact, există dovezi că femeile care trec prin hipertermie în primele 6-8 săptămâni de sarcină sunt expuse unui risc mai ridicat de a avea copii cu defecte ale creierului sau ale coloanei vertebrale.

Femeie pot dezvolta hipertermiae din cauza febrei, care poate apărea în orice anotimp, dar şi din cauza expunerii la temperature ridicată sau la apă fierbinte. Experţii avertizează ca femeile gravide să nu petreacă mai mult de 10 minute într-o cadă cu apă fierbinte.

Citeşte şi Deshidratarea in timpul sarcinii. La ce pericole te expui

Aftab susţine şi că defectele la naştere asociate cu hipertermia se limitează în mare parte la primele opt săptămâni ale sarcinii. Cu alte cuvinte, o creştere a temperaturii corpului care are loc după cele opt săptămâni de sarcină are şanse puţine de a duce la un defect la naştere.
În ceea ce priveşte deshidratarea, efectele nu se rezumă la o anumită perioadă din sarcină

Corpul unei femei trece prin multe schimbări în timpul sarcinii, inclusiv schimbări cu privire la modul în care organismul controlează fluidele şi temperaturile acestora. Ca rezultat, corpul poate deveni deshidratat mai uşor sau este mai predispus la prezenta simptome ale deshidratării decât ar fi fost cazul în mod normal.

Simptomele deshidratării pot include ameţeli, care pot face ca o femeie să cadă. Căzăturile în ultima parte a celui de al doilea trimestru şi prima parte din al treilea trimestru pot fi dăunătoare atât mamei, cât şi copilului, ducând la complicaţii precum pierderea lichidului amniotic.

De asemenea, deshidratarea duce la producerea de către creier a hormonului antidiuretic numit vasopresină, care declanşează setea. Acest hormon este similar cu oxitocina, hormonul implicat în stimularea contracţiilor uterine, pentru că vasopresina acţionează în mod similar cu oxitocina.

Aceste contracţii, care nu reprezintă travaliul “adevărat”, pot fi tratate deseori cu rehidratarea, dar există o posibilitate ca acestea să ducă la travaliu prematur. Mai rău, deshidratarea care continuă în travaliu poate fi riscantă pentru că are potenţialul de a duce la complicaţii precum tensiunea scăzută a sângelui şi la un volum scăzut de sânge.

Recomandabil este ca femeile însărinate să evite expunerea prelungită la soare şi să se hidrateze corespunzător.

Sursa foto
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!