Sari la conținut

Cate ecografii sunt recomandate in timpul sarcinii si de ce

Pe parcursul unei sarcini normale, fara probleme sunt necesare un numar minim de patru ecografii. Vom vorbi acum despre fiecare dintre ele, aratand cand anume se efectueaza si ce anume se verifica in timpul ei.

 

Prima ecografie a sarcinii

Aceasta ecografie se efectueaza in saptamanile 5-7 de sarcina si rolul sau este de a confirma atat prezenta sarcinii, cat si viabilitatea ei. Se asculta bataile inimii bebelusului si se confirma fixarea embrionului in uter. Mai multe despre prima ecografie puteti citi aici.

 

A doua ecografie a sarcinii

Are loc in saptamanile 11-13 si evalueaza daca nu sunt probleme de dezvoltare. In acelasi timp se verifica si placenta, acesta fiind un organ care se dezvolta in primele saptamani ale sarcinii. La ecografie sunt vizate mai ales creierul, inima, coloana vertebrala, rinichii. Aceasta ecografie este foarte importanta, intrucat arata starea de sanatate a bebelusului. In cazuri rare, cand sunt probleme grave, este posibil sa se recomande intreruperea sarcinii.

 

A treia ecografie a sarcinii

Are loc in saptamanile 22-24 de sarcina. Aceasta ecografie evalueaza starea placentei si estimeaza cantitatea de lichid amniotic. Despre probleme ale placentei puteti citi aici. Despre importanta cantitatii de lichid amniotic puteti citi aici. Se verifica, in acelasi timp, daca exista malformatii fetale.

 

A patra ecografie a sarcinii

In saptamanile 32-34 de sarcina trebuie planificata o noua ecografie. Medicul va evalua greutatea copilului, cum este asezat in uter, cum se prezinta cordonul ombilical si placenta, care este cantitatea de lichid amniotic. Toti acestia sunt indicatori importanti in vederea nasterii care se apropie. 

 

Acestea nu sunt insa singurele ecografii care se fac in timpul sarcinii. Cel mai adesea medicii efectueaza inca una chiar inainte de nastere pentru a evalua daca pot sa apara eventuale complicatii.

Ecografii suplimentare pot fi recomandate si daca apar situatii de urgenta, cum ar fi sangerari, dureri abdominale etc. Anumite evolutii ale sarcinii pot duce la o urmarire mai frecventa a mamei, cum ar fi diagnosticul de placenta imbatranita care necesita masurarea constanta a cresterii in greutate a bebelusului.

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!