Sari la conținut

Ce se intampla cu fetusul cand mama fumeaza in timpul sarcinii

Nu te poti abtine de la fumat? Ar fi bine sa renunti la acest viciu, mai ales pentru binele puiului tau. Cercetatorii au descoperit ce efecte are fumatul in comportamentul intrauterin al fetusilor, dupa ce au studiat imaginile obtinute cu ajutorul unor ecografii 4D.

O echipa de cercetatori din Marea Britanie, condusa de Nadja Reissland de la Universitatea Durham, a observat mii de miscari subtile ale gurii si atingeri ale fetei si corpului, in cadrul a 80 de ecografii 4D realizate in cazul a 20 de fetusi. Patru dintre ecografii apartineau unor femei care fumau in medie 14 tigari pe zi, iar celelalte 16 ecografii fusesera realizate de gravide nefumatoare.

Ecografiile au fost realizate la patru intervale temporare, intre saptamana a 24-a si saptamana a 36-a a sarcinii, iar gravidele au completat si chestionare referitoare la stres si depresie. Cea de-a patra dimensiune in cazul ecografiilor 4D este timpul.

Toti bebelusii studiati s-au nascut sanatosi. Totusi, fetusii mamelor care fumau au prezentat un numar mai mare de miscari ale gurii comparativ cu numarul in scadere al miscarilor care sunt observate in mod normal in timpul dezvoltarii intrauterine, spre finalul sarcinii. Cercetatorii au descoperit si o intarziere in ce priveste reducerea numarului de atingeri faciale in cazul fetusilor ale caror mame fumau.

In imaginile de mai jos, fetusul cu o mama fumatoare se afla pe rindul de sus, iar fetusul cu o mama nefumatoare este pe randul de jos:

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  Trimite un comentariu
  Sunt tătic necenzurat
  Abonează-te la newsletter

  adevarul.ro

  click.ro

  Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!