Sari la conținut

Ce simţi atunci când ţi se rupe apa

În ultimele săptămâni de sarcină imaginea cu tine în public şi o mare băltoacă pe care o faci sub tine în timp ce eşti într-un spaţiu foarte agomerat te bântuie.

Cât adevăr şi câtă fantezie este aici? Chiar există acest risc? Şi atunci cum de mai iese o femeie însărcinată din casă?

Ei bine, adevărul este că ruperea apei nu se întâmplă aşa dramatic decât în filme. În viaţa reală procentul este atât de mic încât nu merită luat în calcul. La fel cum nu lam în calcul posibilitatea de a avea un accident atunci când ne urcăm într-un avion. Şi asta din cauza faptului că numai în mai puţin de un sfert de cazuri ruperea apei se întâmplă înainte să înceapă durerile naşterii. De fapt, în foarte multe situaţii doctorii sunt cei care provoacă ruperea membranei. 

Câtă apă curge atunci când se rupe apa?

Se poate într-adevăr să fie o cantitate mare şi să calci într-o baltă care a venit chiar dintre picioarele tale. Şi ăsta să se întâmple dintr-o dată. Şi să nu poţi opri, nu este că atunci când urinezi şi poţi controla. 

Dar în foarte multe cazuri nu este vorba despre multă apă care curge dintr-o dată. Multe femei experimentează ruperea apei ca pe un firicel de apă călduţă care curge de-a lungul piciorului. Ba este chiar posibil să crezi că s-a întâmplat să urinezi pe tine. Incontinenta urinara este o problemă pe care o întâlneşti adesea în sarcina. 

Multe femei au asemănat ruperea apei cu senzaţia pe care o ai atunci când ai menstruaţie. Aşa că nu este deloc aberant să porţi absorbante atunci când pleci de acasă şi eşti în ultimele săptămâni de sarcină. 

Există ceva care să te prevină când se va întâmpla?

Nu există. Dar ştii dată probabilă a naşterii şi ştii că ar putea fi oricând în preajma ei. Altfel, unele femei au simţit când s-a rupt membrana şi chiar au auzit o pocnitură. Oricum, şi dacă simţi / auzi asta nu ai suficient timp ca să fugi la o toaletă, de exemplu. 

Ce simţi când se rupe apa?

Când se întâmplă în mod natural te poţi mira că nu simţi nimic. De fapt este posibil să dormi şi nici măcar să nu te trezeşti. 

Dar ruperea apei poate să însemne şi începutul travaliului. Aşa că iniţial poate să fie simţită ca un moment de uşurare, ca şi cum burta nu ar mai sta aşa, să pocnească. Dar apoi să fie urmată de durere dată de contracţii. 

Ruperea apei se poate întâmpla insă şi după ce contracţiile au început de mai multă vreme. Dacă ea are loc în mijlocul travaliului mamele l-au considerat un moment foarte plăcut, de linişte, pace.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  Trimite un comentariu
  Sunt tătic necenzurat
  Abonează-te la newsletter

  adevarul.ro
  ..

  Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!