Sari la conținut

Cele 8 stadii ale sarcinii

Sarcina dureaza in medie 40 de saptamani si poate fi impartita in 8 stadii principale. Ele nu sunt temporale, cum este impartirea pe trimestre si saptamani, pe care toata lumea o cunoaste. Ci tin seama de gradul de dezvoltare a fetusului. Astfel, cele mai multe stadii intra in primele 10 saptamani de sarcina, care reprezinta o perioada critica.

1. Fertilizarea

Tine in jur de 24 de ore si este momentul in care spermatozoidul se intalneste cu ovulul in trompa uterina si il penetreaza. Despre care sunt stadiile de viata ale ovulului poti citi aici

2. Zigotul 

Zigotul apare in momentul in care spermatozoidul ajunge in nucleul ovulului. Aici, celulele incep sa se divida initial in doua, apoi in patru si tot asa. In acest timp ovulul incepe sa coboare pe cavitatea uterina. Este o calatorie care tine cateva zile.

3. Morula

Cand oul fecundat ajunge in uter el este in al treilea stadiu al dezvoltarii si arata ca o minge de celule. 

4. Blastocist

Acesta are un nucleu embrionar si mai multe celule periferice, care se vor transforma in placenta. Embrionul este in a 5-7 a zi de dezvoltare. In ultima vreme este din ce in ce mai popular ca pentru fertilizarea in vitro sa se apeleze la blastocit. 

5. Implantarea

Implantarea este procesul prin care embrionul se ataseaza de uter. Din acest moment incepe productia de hormoni ai sarcinii. Ei fac posibila implantarea si incepe transferul de sange intre mama si blastocist.

6. Placenta

Incepe sa se formeze placenta. Ea este un organ care exista numai in timpul sarcinii si care permite ca mama sa transmita fatului nutrienti si oxigen, in timp ce preia dioxidul de carbon si substantele reziduale.

7. Embrionul

Este stadiul care tine pana la 8-10 saptamani de sarcina. In cadrul lui se formeaza toate organele bebelusului, mai putin creierul si coloana vertebrala. 

8. Fatul

Este stadiul cel mai lung al sarcinii, tinand de la 10 saptamani pana la nastere. Incepand cu saptamana 18 mama il va putea simti pe bebelus. 

 

Toate aceste stadii le poti vedea in video de mai jos:

 

Pregnancy Stages from ashish khera on Vimeo.

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  Trimite un comentariu
  Sunt tătic necenzurat
  Abonează-te la newsletter

  Caloria.ro
  ..

  Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!