Sari la conținut

Cinci intrebari, cinci raspunsuri despre nastere

Scurt si la obiect in cinci intrebari, cinci raspunsuri despre travaliu si nastere si recuperarea dupa nastere.

1. Dimensiunile vaginului revin la normal dupa nastere? In cat timp?

Aceasta este o preocupare a tuturor femeilor. Dupa o nastere vaginala, dimeniunile vaginului se modifica, iar revenirea la normal dureaza in medie 4-6 luni. Solutia este sa faci exercitii pelvine pentru a ajuta la consolidarea zonei atat inainte de nastere cat si dupa. Doua sfaturi: primul masajul perineului inainte de nastere si exercitiile Kegel, atat inainte de nastere, cat si dupa.
 
2. Este posibila nasterea normala dupa o operatie de cezariana?

In principiu da, dar procedura implica multa atentie. Conteaza timpul trecut intre nasterea naturala si operatia anterioara de cezariana, eventualele riscuri si posibile complicatii. Statistica arata ca 65% dintre femeile care vor sa nasca natural, dupa cezariana, reusesc fara complicatii.
 

 

3. Cum pot face pentru a putea alapta rapid dupa operatia de cezariana?

Este cunoscut ca porcesul de lactatie dupa operatia de cezariana apare mai greu, de regula dupa, doua-trei zile. O solutie pe care medicii o sustin, daca starea de sanatate a fatului si a mamei o permit este contactul direct piele pe piele intre mama si copil, imediat dupa cezariana. Este bine ca nou-nascutul sa fie pus la san la 12 ore dupa cezariana si ulterior din sase in sase ore, pentru a stimula lactatia. Pompele de san sunt si ele o solutie. Un alt sfat este acela de a nu-i oferi copilului lapte sau alte preparate cu biberonul, pentru ca acesta poate sa refuze ulterior sa suga. Reflexul de a suga este innascut.

Beneficiile alaptarii, pentru copil

4. Teama de nastere este un sentiment normal?

Da. Este absolut firesc sa-ti fie teama de nastere, mai ales daca treci pentru prima data prin aceasta experienta. Cea mai buna solutie este sa-ti marturisesti temerile, sa vorbesti despre angoasele tale cu medicul tau si, cel mai bine, cu mama ta. Nu lua in seama ceea ce auzi de la alte femei. De cele mai multe ori impresiile sunt subiective, exagerate sau trecute prin propria experienta, care nu este, obligatoriu, valabila si pentru tine.

Teama de nastere

5. Exista metode care pot grabi travaliul?

Da. Exista preparate medicamentoase care se administreaza femeilor in maternitati, dar exista si solutii naturale. Mersul pe jos, relatiile sexuale, orgasmul, stimularea sanilor, unele alimente au capacitatea de a declansa contractiile uterine, in cazul sarcinilor ajunse la termen.
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  Trimite un comentariu
  Sunt tătic necenzurat
  Abonează-te la newsletter

  adevarul.ro

  click.ro
  ..

  Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!