Sari la conținut

Colul uterin si cerclajul

Colul uterin este partea de jos a uterului, care face legatura cu vaginul. In timpul sarcinii acesta joaca un rol important si este monitorizat in mod constant de catre medic.

Ce anume se urmareste prin monitorizare?

Un prim indicator este lungimea colului uterin, care poate fi determinata in mod precis printr-o ecografie. In mod normal aceasta este egala sau mai mare de 3 cm. Un col uterin scurt poate determina probleme in sarcina si duce la unele interdictii, cum ar fi interdictia de a face sex, de face efort sau il determina pe doctor sa ceara repaos la pat.

Un alt indicator privind evolutia sarcinii este deschiderea colului uterin. Pe toata perioada sarcinii, pana la nastere, colul uterin trebuie sa fie inchis. Colul uterin deschis inainte de termen duce la avort tarziu sau la nastere prematura (in functie de cat de inaintata era sarcina in momentul producerii).

Ce este incompetenta cervicala

Incompetenta cervicala apare atunci cand o sarcina nu poate fi dusa la dermen datorita deschiderii premature a colului uterin. Cauzele pot fi multiple, de la proceduri medicale anterioare gen chiuretaj, pana la cauze congenitale. Diagnosticul poate fi pus in urma ecografiilor, dar mai ales el este luat in calcul in cazul unor sarcini anterioare pierdute inainte de termen fara alte patologii care sa poata fi identificate.

Tratamentul incompetentei cervicale

Tratamentul consta intr-o operatie numita cerclaj, prin care colul uterin este cusut, pentru a ramane inchis artificial pana la termen. Operatia se realizeaza pe cale vaginala si are loc de obicei in al doilea trimestru al sarcinii (saptamanile 12-16). La 12 ore dupa operatie va puteti relua activitatea in mod normal. Cel mai probabil raporturile sexuale vor fi interzise ulterior.

Intre 70 si 90% din cazuri operatia a fost un succes si sarcina a putut sa fie dusa la termen.

 

Semne la care trebuie sa fiti atenta daca va incadrati in categoria de risc:

- scurgere vaginala

- presiune in abdomenul inferior

- frecventa foarte mare a urinarii.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  Trimite un comentariu
  Sunt tătic necenzurat
  Abonează-te la newsletter

  adevarul.ro

  click.ro
  ..

  Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!