Sari la conținut

Cum este sa fii insarcinata in alte tari

Stim cum este sa fii insarcinata la noi si nu putem sa nu ne intrebam care este diferenta dintre Romania si alte tari din acest punct de vedere.

Voi face o comparatie intre Romania, Italia si SUA. Pentru Romania voi folosi experienta proprie, pentru celelalte doua tari ce am citit, auzit. Stiu ca multe dintre voi nu locuiti in Romania, asa ca va invit cu mare drag sa adaugati la comentarii ceea ce ati vazut, trait.

 

1. Greutatea

Nicioadata nu mi s-a intamplat ca doctorul sa ma cantareasca in timpul sarcinii. Cand am facut cam 4 luni de sarcina mi-a spus ca ar trebui sa iau mai putin in greutate fiindca altfel as putea avea probleme cu slabitul dupa nastere. Am luat cam 18 kg pe care le-am dat pe toate jos, ba chiar mai mult. La sarcina doi nu mi-a mai pomenit nimic de greutate, chit ca si atunci m-am ingrasat la fel.

In Italia este ca la noi, in SUA insa situatia este diferita - greutatea este monitorizata la fiecare control, se ofera liste de alimente care trebuiesc mancate sau evitate.

 

2. Mancarea

Tot ce mi s-a spus a fost sa mananc sanatos si variat, fara paine si dulciuri prea multe. Si mi s-a atras atentia asupra clasicelor alimente care trebuie evitate. Ai aici o lista.

In Italia nu se intampla nici atat - poti manca orice atat timp cat nu iti cade greu la stomac, doar nu o sa te sperii de un peste, fie el si rechin. Nici vinul nu este trecut pe lista bauturilor interzise, caci ce este aia o mancare fara o gura de vin pentru savoare?

In SUA mancarea trebuie sa fie atent monitorizata, iar doctorul care urmareste sarcina are mare grija de asta. Probabil pentru ca italienii stiu de mici ce inseamna o masa buna in timp ce americanii sunt recunoscuti pentru gustul si calitatea execrabila a mancarii.

 

3. Medicamentele

Toata sarina am luat no spa, de doua ori pe zi, chiar daca nu m-am plans vreodata de o durere mai deosebita. 

In alte tari aceste medicamente nu se folosesc mai deloc. In cazul unor contractii mai dureroase se foloseste paracetamolul. 

In Romania exista conceptia ca daca medicul te trimite acasa fara nimic inseamna ca te-a repezit/fusarit. Din cauza asta sunt extrem de rare cazurile cand nu primesti "ceva", chiar daca ceva-ul respectiv nu are nici un efect demonstrat. Cel mult efect placebo. In tarile vestice, unde mentalitatea este setata pe "facem doar daca e necesar", nu vei primi proceduri/tratamente inutile. Asta este "evidence based medicine", ne-a explicat nu demult doctorul Laurentiu Craciunas.

 

4. Hainele pentru gravide

Desi in ultima vreme este mai usor la noi sa gasesti haine pentru gravide, tot nu avem magazine dedicate. Poti cumpara online, adesea la preturi foarte mari. Mai poti gasi coltisoare cu haine pentru gravide la brandurile venite din afara, gen Zara sau H&M, insa cam atat.

In Italia situatia este similara. Doar ca la ei se mai gasesc in plus si haine de designer la preturi exorbitante.

In SUA nu este o problema sa gasesti nici haine pentru gravide si nici haine pentru bebelusi la preturi decente si produse care sa fie de calitate.

 

5. Vizitele la doctor

Vizitele mele la doctorul care imi urmarea sarcina au fost aproape lunare si de fiecare data pe fuga. Niciodata nu si-a luat timp ca sa imi explice ceva, chiar si cand a fost vorba despre nastere. La fiecare dintre ele am facut ecografii, imi spunea ca este in regula si eventual imi amintea care sunt urmatoarele teste de facut. Uneori uita si asta si trebuia sa il intreb eu cand credea ca este, daca este necesar.

In Italia, la privat, fiecare consultatie incepe cu o discutie confortabila in care poti povesti cum te simti, ce te nelinisteste. Si se termina cu o ecografie. Marea majoritate a gravidelor aleg insa sa isi faca monitorizarea sarcinii in institutiile de stat.

In SUA consultatiile tin putin timp, 15 minute, si totul se face in mare graba. 

 

6. Varsta

Prilul copil l-am avut la 34 de ani, al doilea la 36. Si mi s-a cerut sa fac si dublu test si triplu test, in care varsta sunt considerate factor de risc pentru sanatatea bebelusului.

In Italia, varsta nu este luata in considerare. Se fac numai consultatiile obisnuite si, daca se observa ceva, se merge mai departe. Nici gand sa se recomande o amniocenteza numai pentru ca te apropii de 40 de ani.

 

7. Nasterea

Am nascut prin cezariana de ambele dati, la cerere, fara nicio incercare din partea doctorului de a-mi recomanda altceva. Nu este ceva neobisnuit la noi, conform unui studiu, 59% dintre femeile pana in 30 de ani aleg cezariana, in timp ce la cele cu varsta de peste 35 de ani procentul ajunge pana la 80%. Detalii aici.

Si in Italia nasterea prin cezarina este foarte raspandita. Ea se practica in spital fiindca nasterea, in general, este considerata un act medical. 

In SUA cele mai frecvente sunt nasterile naturale, numai 32% fiind efectuate prin cezariana. Marea majoritate se intampla tot in spital, insa se pot face si la domiciliu, cu o moasa autorizata.

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!