Sari la conținut

Cum intorci bebelusul in burtica

Iti doresti enorm sa nasti natural, dar bebe nu da semne sa se pozitioneze cu capu-nainte? Ajuta-l tu din exterior, exista cateva metode fara niciun pericol.

 

Am fost cam speriata pe la 34 de saptamani, cand bebelusul meu nu se intorsese cum trebuia pentru o nastere naturala. Nu-mi facusem probleme pana atunci, eram foarte increzatoare ca natura isi urmeaza cursul fara s-o impulsionez eu. Pana ce medicul incepuse sa mentioneze pozitia „inversa” a bebelusului in rapoartele sale ecografice, pe masura ce se apropia nasterea. In biblia de sarcina si nastere „La ce sa te astepti cand esti insarcinata” scrie ca „majoritatea bebelusilor se stabilizeaza intr-o pozitie cu capul in jos (prezentatie craniana)  intre 32 si 36 de saptamani, dar cativa ii tin in asteptare pe parintii si medicul lor pana cu cateva zile inaintea nasterii” (What to expect when you’re expecting, Heidi Murkoff, Arlene Eisenberg & Sandee Hathaway, editia II, pag. 293, Curtea Veche Publishing, Bucuresti, 2009).

 

Versiunea Cefalica Externa – acceptata de medici, dar nepracticata

Ei bine, n-aveam de gand sa indur stresul asta si n-aveam de gand s-ajung la cezariana! Tot in cartea cu pricina este prezentata si tehnica VCE (versiunea cefalica externa) de rotire a bebelusului in burtica, se pare ca singura tehnica acceptata medical, in care obstetricianul „incearca, ghidat ecografic, sa intoarca copilul, prin apasare blanda pe abdomenul mamei. Starea fatului trebuie monitorizata continuu, pentru a se asigura ca nu se comprima accidental cordonul ombilicat si nici placenta nu este deranjata. Procedura este cel mai bine practicata la spital, inainte inceperii travaliului sau foarte devreme in travaliu, cand uterul este inca relativ relaxat. Cu cat este, de fapt, uterul mai relaxat, cu atat mai probabil este ca VCE sa fie incununata de succes. (...) Doar un medic care a fost antrenat sa practice VCE – si este pregatit sa faca o cezariana de urgenta daca apare vreo problema – ar putea s-o incerce”. Si mai scria ca peste jumatate din incercarile de VCE se soldeaza cu succes. Pai, sa nu-mi incerc eu norocul cu medicul meu? Nicio sansa: ori ca n-avea pregatirea necesara, ori ca-i era teama de complicatii, s-a uitat cam chioras la mine (e posibil sa nu-i mai fi cerut asta nicio gravida) si-a zis in gluma ca nu se mai foloseste de pe vremea bunicii. Ma intreb cum aratau aparatele-ecograf pe atunci.

Ca sa vezi despre ce e vorba vizioneaza – daca ai stapanire de sine – acest video in care un medic italian intoarce bebelusul in burtica mamei sale.

 

 

Conecteaza-te cu bebelusul!

Prin urmare, cu VCE mi-am luat de-o grija. Am zis sa trec la lucruri mai neconventionale, asa ca mi-am intrebat educatoarea Lamaze ce metode cunoaste ca sa-mi rezolv problema. Mi-a recomandat sa fac o ecografie, ca sa vad exact cum sta fatul, sa-mi intiparesc aceasta imagine in minte si sa practic vizualizarea, in combinatie masajul, pentru intoarcerea lui in pozitie craniana. Ceea ce am si facut. Ceea ce a si functionat in numai cateva zile, dat fiind ca la cea de-a treia eco-morfo am primit raspunsul mult asteptat!

Sursa foto: sunnybrook.ca

La prima vedere, pare usor, dar trebuie sa-ti golesti mintea, sa te concentrezi vizual asupra bebelusului tau; pe masura ce pastrezi aceasta imagine in fata ochilor, ea se transforma, il „vezi” cum se misca in directia dorita de tine, in timp ce, la exterior, il determini sa se intoarca, cu mangaieri circulare pe burtica, folosind ambele maini, in sensul in care ar face cel mai scurt drum spre pozitia corecta de nastere. Fa asta de cateva ori pe zi, complet relaxata si detasata de tot ce te inconjoara. Conecteaza-te cu bebelusul si lucrati ca o echipa.

 

Alte metode de intors fatul

Daca nu esti tipul spiritual de gravida, sa stii ca sunt metode si mai concrete pentru acest demers:

  • Inotul este un exercitiu foarte bun, daca te pricepi, ti-l permiti si ai unde-l face intr-un ritm destul de sustinut.
     
  • Statul in cap se spune ca functioneaza, dar n-as incerca asta pentru prima data in viata mea tocmai intr-o sarcina atat de avansata.
     
  • Muzica „uterina” – cica daca plasezi niste casti in zona pubiana si-i pui bebelusului muzica clasica vreo zece minute, de 6-8 ori pe zi, ai rezolvat problema. Daca fatul merge si el pe principiul Follow the music, cred si eu!
     
  • Presopunctura la varfurile degetelor mici de la picioare, apasand pe coltul exterior al unghiei si pe baza degetului cate 30 de minute pe zi. O varianta babeasca a acestei metode implica folosirea a doua carlige/doi clesti de rufe din lemn, pe care sa-i prinzi in punctele mentionate anterior.
     
  • Sucul de portocale sau orice alt dulce (si sanatos, de preferat) stimuleaza copilul sa se miste mai cu spor in burta. Dupa ce-l dai pe gat, intinde-te pe-o parte si baga-ti o perna mare sub sold, ca sa fie mai ridicat decat talpile.
     
  • Acupunctura este o alta metoda, se pare, destul de eficienta, dar ai nevoie de ajutorul unui specialist pentru asta. Intereseaza-te la un centru de profil daca te pot ajuta in rezolvarea acestei probleme.
     
  • Metoda Rebozo, care presupune folosirea unui obiect ce poarta acest nume, adica un sal mexican, este folosita de unele moase. Gravida sta in patru labe, cu salul, esarfa, cearsaful etc. petrecut pe sub burta, iar persoana ajutatoare, care sta in picioare, aplecata peste gravida, ridica de capetele salului si leagana usor gravida, facand miscari ca si cum ar cerne ceva printr-o sita. Astfel, muschii abdomenului se relaxeaza si se poate produce intoarcere. Metoda Rebozo functioneaza foarte bine si in timpul travaliului, pentru ameliorarea durerilor.
     
  • Exercitiile fizice specifice au o rata mare de succes. Urmareste acest antrenament video sustinut de o gravida, aflata la a treia sarcina, care a reusit sa-si intoarca toti bebelusii in burtica de una singura.

 

Sursa foto articol: sw.org

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!