Sari la conținut

Cum sa folosim sprayul impotriva tantarilor

Oficial a venit vara si vom iesi in permanenta in aer liber, la iarba verde, vom merge la munte si la mare. Toate bune si frumoase, insa in toate locurile acestea vom da peste insecte care mai de care mai bazaitoare si intepacioase.

Majoritatea oamenilor se feresc din instinct de intepaturile insectelor din cauza mancarimilor si durerii cauzate. Pe langa acestea trebuie sa ne ferim si de potentialele boli purtate de insecte. Tantarii si capusele pot fi purtatorii unor boli grave cum ar fi boala Lyme, malaria si virusul West Nile care izbucnesc la mult timp dupa ce roseata intepaturii a disparut. Pentru ca este o problema reala, CDC (Centrul pentru Controlul Bolilor) a emis cateva linii directoare pe care trebuie sa le urmam pentru folosirea substantelor contra insectelor.

CDC sugereaza sa folosim substante bazate pe DEET (sau Picaridin numai pentru folosirea pe haine). Studiile ar aratat ca aceste ingrediente sunt eficace in combaterea insectelor si protejeaza mai mult decat altele. Concentratia ingredientelor gasite in spray sau crema determina de obicei si gradul de protectie.

Chiar si exigentul EWG a admis ca „dintre cele patru cel mai des folosite chimicale – picaridin, IR3535, DEET si derivatul sintetic de ulei de lamaie (PMD) – profilul cel mai bun il are DEET, care este mai putin nociv decat cred majoritatea oamenilor. Putine alte ingrediente se apropie de eficienta lui in prevenirea intepaturilor”.

Astfel, aceste produse cu o concentratie mai mica de 10% sunt eficiente pentru 1-2 ore in timp ce o concentratie mai mare asigura o protectie mai indelungata. Dar ce are o concentratie mai mare de 50% nu ofera o protectie mai indeungata si nu este nevoie sa cumperi un produs cu o concentratie mai mare deoarece nu vei face altceva decat sa te expui nejustificat de mult substantelor chimice.

Femei gravide si care alapteza

Multe femei gravide sau care alapteaza se tem sa foloseasca un spray care contine ingredientele clasice, cum ar fi DEET. Poti sta linistita deoarece un studiu efectuat in Thailanda a concluzionat ca nu exista efecte adverse neurologice, gastrointestinale sau dermatologice la femeile expuse la DEET in dozele terapeutice in al doilea si al treilea trimestru.

Nu exista date asupra efectelor femeilor insarcinate in primul trimestru insa se presupune ca este sigura folosire spray-urilor si in acest interval. Este mai important sa te feresti de muscaturile insectelor decat sa eviti folosirea spray-urilor de teama efectelor acestora.

CDC recomanda:

Recomandari pentru gravide si femei care alapteaza

  • Foloseste indeajuns de mult spray pentru a acoperi pielea sau hainele. Nu aplica spray pe pielea de sub haine. Aplicarea intensa nu este necesara pentru protectie.
  • Nu aplica pe taieturi, rani sau piele iritata.
  • Dupa ce vii inauntru este bine sa te speli cu apa calda si sapun.
  • Nu da cu spray pe fata. Pune pe maini si apoi aplica pe fata.  Evita gura si ochii.

Citeste si despre intepaturile de insecte.

DEET pentru copii:

  • Utilizeaza numai spray-uri sau creme care au mai putin de 30% DEET
  • Aplica substanta pe mainile tale si freaca apoi pielea copilului. Evita ochii si gura copilului si utilizeaza  cu moderatie in jurul urechilor.
  • Nu aplica pe mainile copiilor. (au tendinta sa isi puna mana in gura)
  • Nu permite copiilor mici sa se aplice creme sau spray-uri asupra lor; trebuie sa o faca adultii.
  • Nu aplica produsul sub haine. Daca este aplicat pe haine, spala-le inainte de a fi purtate din nou (depinde de produs).
  • Nu uita ca durata de protectie si eficacitatea substantelor insecticide  variaza in functie de tipurile de insecte, concentratia produsului, intensitatea interactiunilor abrazive si expunerea la apa. Citeste instructiunile si aplica numai dupa cum este necesar. 


Sursa foto: hepta.ro

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!