Sari la conținut

De ce femeile din lumea întreagă nasc întinse în pat? Bizarul motiv pentru care s-a ajuns la această practică

Atunci când ne gândim la momentul nașterii naturale, ne vine în minte imaginea unei femei întinsă în pat, împingând și țipând din răsputeri. Și pentru că această imagine apare frecvent în filme, în reclame și pe diverse site-uri, ni se impregnează în memorie ideea că așa a arătat nașterea din cele mai vechi timpuri și până astăzi. Dar trebuie să știți ceva: practica de a naște stând întinsă în pat este relativ recentă. Cum s-a ajuns la ea? Ce a determinat schimbarea poziției de naștere?

► Citeşte şi Miracolul naşterii în 10 imagini emoționante

De ce femeile din lumea întreagă nasc întinse în pat? Scurt istoric

Primele imagini ale nașterii naturale, din cele mai vechi timpuri, ne dovedesc faptul că femeile  nășteau în poziție verticală. Unele dintre cele mai timpurii dovezi ale modului în care decurgea travaliul în vechime le prezentau pe femei într-o poziție șezândă sau pe vine. O sculptură antică din Egipt o expune pe Cleopatra (69 – 30 I.HR)  care stă în genunchi pentru a naște, înconjurată de cinci slujitori. Dovezile cu privire la scaunul de naștere datează încă din perioada babiloniană, iar chestionarele desfășurate în anii 1882 și 1961 au demonstrat că poziția întinsă nu a reprezentat niciodată o normă în culturile tradiționale. Femeile cunoșteau existența multor avantaje pentru această poziție de a naște, inclusiv un travaliu mai scurt, mai puțină durere resimțită de mamă și, desigur, un mare ajutor din partea forței de gravitație.

De ce femeile din lumea întreagă nasc întinse în pat?  De ce s-a ajuns la această practică?

Creșterea popularității acestei poziții de naștere nu a avut nimic de a face cu experiența resimțită de femei. Conform mai multor articole medicale, regalitatea este de vină. Există păreri care consideră că totul a început cu regele Ludovic al XIV-lea, care a domnit în Franța între 1643 și 1715 și a fost tatăl unui număr de peste 22 de copii ale unor diverse femei – soții sau amante deopotrivă, care avea o fascinație spre a observa modul în femeile lui nășteau. 

Profesorul de sociologie Lauren Dundes a scris în Revista Americană de Sănătate Publică că acest rege se bucura de a privi modul în care copiii săi veneau pe lume și îi displăceau pozițiile ghemuite sau verticale deoarece îi obstrucționau vederea. Acesta avea cea mai bună perspectivă atunci când femeile stăteau pe spate. Devenind frustrat de acest aspect a promovat noua poziție întinsă și a insistat ca nașterea să fie asistată de către personal de sex masculin. Nu se cunoaște gradul în care preferințele regelui contau pentru restul populației, însă se consideră că a influențat într-o mare măsură clasele sociale de pe o treaptă inferioară, care au început la rândul lor să adopte practica.

Această preferință de natură regală a coincis cu o schimbare în metodele folosite pentru naștere, deoarece Franța era lider în domeniul obstetricii la acea vreme. Medicul obstetrician Francois Mauriceau a fost de asemenea creditat pentru popularizarea poziției de întins pe pat.

În anul 1668, medicul a susținut nașterea în poziție orizontală pentru a reduce inconveniențele și problemele asociate îngrijirii medicale. Acesta a declarat că “patul trebuie realizat în așa fel încât femeia să fie pregătită să nască și să poată sta întinsă pe spate pentru a avea corpul într-o poziție convenabilă”. Tot Francois Mauriceau este cel care privea sarcina că pe o boală și nu ca pe o condiție naturală. Că urmare a încadrării bebelușilor în categoria de probleme medicale, barbierii-chirurgi au putut pătrunde în acest domeniu, excluzând moașele.

Nașterea în poziție întinsă pe pat nu este un obicei atât de nociv

Chiar dacă nașterea întinsă pe pat a dobândit popularitate într-un mod ușor neobișnuit, nu înseamnă că practica în sine este o problemă. Charlotter Elder, medic obstetrician și purtător de cuvânt al Colegiului Regal de Obstetricieni și Ginecologi din Australia și din Nouă Zeelandă, subliniază că această poziție este folosită atât de des pentru că este cea mai confortabilă. Medicul subliniază că “Majoritatea femeilor dau naștere într-o poziție semiînclinată, ceea ce nu este atât de orizontal precum se așteaptă lumea. Femeile sunt proptite, fiindu-le susținut spatele și nu sunt practic întinse pe pat. Principalul motiv pentru care femeile nasc astfel este că poziția este confortabilă și picioarele pot fi așezate în așa fel încât pelvisul să ofere bebelușului suficient loc că să vină pe lume. În plus, ținând cont de stilul de viață contemporan, oamenii sunt obișnuiți să facă lucruri în poziție șezândă – stau la birou sau petrec timp în mijloace de transport în comun. În comparație cu modul în care se petreceau lucrurile în urmă cu 100 de ani, femeile stau mai puțin timp ghemuite și mai puțin timp în picioare. Dacă încerci să stai în genuflexiune cu călcâiele lipite pe podea vei descoperi ca este destul de dificil”.

Modul în care are loc nașterea în prezent

Astăzi, majoritatea femeilor întinse în pat. Deși este o poziție mai convenabilă pentru personalul medical, pentru a monitoriza starea de sănătate a viitoarei mame, se consideră că această poziție este responsabilă de prelungirea travaliului și de încetinirea contracțiilor. Multe viitoare mame nu au fost informate cu privire la faptul că ar putea naște în poziție șezândă sau ghemuită și nu au fost niciodată îndrumate să exploreze și alte variante alternative.

Medicul Charlotte Elder subliniază că “exista o vreme în care femeile erau încurajate să nască în poziție întinsă ceea ce ușura munca medicilor și a moașelor, însă ea nu o privește drept un aspect pozitiv. Nașterea implică planificare, visare și imaginarea modului în care vor decurge lucrurile. Însă atunci când se petrece efectiv este o experiență unică pentru fiecare. De aceea, femeile trebuie să aibă încredere că se pot mișca în diverse poziții și să nu se gândească la faptul că există un singur mod corect de a naște. Modul corect este cel care pare corect pentru fiecare în parte la momentul respectiv și confortabil”.

Fiecare femeie poate decide singură ce poziție preferă pentru naștere, atâta timp cât medicul sau moașa consimt și nu există complicații în sarcină!
 
Sursa

Sursa foto: Pixabay

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!