Sari la conținut

Dieta gravidelor de Sarbatori

Pot spune din propria mea experienta ca este minunat sa fii gravida de Craciun. Esti, la propriu buricul pamantului si centrul atentiei. Cu o singura exceptie: mancarea! Fie ca nu poti manca ce vrei, fie te chinuie greturile, fie arsurile, fie te balonezi. Si asta in conditiile in care mesele sunt pline ochi de bunatati.

Cum gestionezi problema? In primul rand trebuie sa ramai fidela restrictiilor alimentare din timpul sarcinii si regulilor de dieta sanatoasa pentru femeia insarcinata. Nici abuzul alimente nu este permis, pentru ca oricum la tine in burta este inghesuiala.

Gravidele trebuie sa retina ca exista cateva trucuri care le pot feri de probleme in perioada Sarbatorilor, iar primul este spalarea mainilor cu apa si sapun, in special atunci cand ating carne cruda, oua sau fructe si legume nespalate.

Trebuie evitata impartirea tacamurilor sau alimentelor cu copiii mici, deoarece saliva si urina acestora poate contine un virus daunator pentru mama si pentru fat. De asemenea, este bine ca mainile sa fie spalate cat mai des, atunci cand gravida se afla in preajma copiilor.

Fripturile trebuie sa fie intotdeauna bine patrunse, pentru a evita toxiinfectiile alimentare care pot face rau copilului. Melezurile care nu sunt fierte pot contine bacterii periculoase, asa ca este recomandat sa mancati carne fiarta sau prajita.

Laptele nepasteurizat sau produsele facute din lapte nepasteurizat sunt de asemenea o alegere proasta. Mare grija si la bauturi, cocktailurile de la petreceri nu trebuie sa contina alcool.

Toate aceste masuri te feresc de contactul cu urmatoarele bacterii care iti pot pune in pericol sarcina:

1. Lysteria monocytogenes. Aceasta se gaseste in branza proaspata, nepasteurizata, cu mucegai, de burduf, in branza de tip Feta, in lapte nepasteurizat, carne cruda salata de varza gata preparata.
Lysteria monocytogenes produce listerioza, o afectiune infectioasa care in timpul sarcinii poate duce la avort, la nastere prematura, la suferinta si chiar la moartea intrauterina a fatului.
2. Toxoplasma gondii. Aceasta se gaseste in carnea cruda, mai ales in cea de miel, in friptura in sange, mititeii mai cruzi, ficatul incomplet prelucrat termic, lapte neprelucrat, fructe si legume nespalate si produce toxoplasmoza, o infectie care nu este severa pentru mama, fiind cel mai frecvent asimptomatica, dar fatului ii poate provoca intarzieri de dezvoltare.
3. Salmonella. Aceasta baterie sensibila la temperatura se gaseste in oua de rata, oua si carne de gaina, in lapte neprelucrat, peste si fructe de mare insuficient pregatite termic, in oua crude, fierte, ochiuri moi, in maioneza, albusuri crude sub forma de spume de fructe, inghetate si produce salmoneloza. Aceasta este o infectie cu simptome precum diaree, crampe abdominale si febra in urmatoarele 8-72 de ore dupa ingerarea alimentelor contaminate sau frisoane, cefalee, greata si voma. De obicei, simptomele dispar dupa 4-7 zile. Este esential sa eviti mancarurile care contin oua crude.
4. Clostridium botulinum. Aceasta poate fi prezenta in conservele si alimentele preparate in casa (sunca, carnati sau carne de porc afumata) si produce botulismul, care este provocat de o neurotoxina secretata de o bacterie intr-un mediu anaerob si care se gaseste in alimentul consumat. Aceasta toxina nu este distrusa prin prelucrare termica.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!