Sari la conținut

Dieta si exercitiile, benefice pentru sarcina

Nu este prea frumos sa ii spui unei femei insarcinate sa o lase mai moale cu mancatul, dar poate ar fi bine sa ii amintesti ca multe probleme de sanatate sunt asociate cu o greutate prea mare luata in timpul sarcinii.

Daca in 2012 rezultatele unui studiu au fost inconcludente in ceea ce priveste eficacitatea programelor de exercitii si a dietelor in prevenirea excesului de greutate in sarcina, o revizie mai noua a studiului sugereaza ca pot fi cu adevarat benefice pentru mama si copil.

Mancare sanatoasa

Studiul sugereaza ca dietele sau exercitiile din timpul sarcinii pot imbunatati rezultatele pentru mama si copil. Noul studiu incoporeaza rezultatele a 37 de noi studii efectuate intre octombrie 2011 si noiembrie 2014.

Conform Congresulu American al Obstetricienllor si Ginecologilor (ACOG), decada trecuta a inregistrat o crestere a numarului de femei supraponderale sau obeze in momentul conceptiei copilului.

Datele culese de Centrul National pentru Statistici in Sanatate din 1999-2004, releva ca aproape doua treimi din femeile de varsta fertila au fost clasificate ca fiind supraponderale (BMI de 25kg/m2) si aproape o treime obeze (indice corporal ≥30 kg/m2).

Cercetarile anterioare sugereaza ca greutatea prea mare in timpul sarcinii poate creste riscul de diabet gestational, tensiune arteriala, copii mari si interventii la nastere. In aceeasi nota, nou-nascutii care sunt nascuti cu o greutate mare au un risc mai mare de obezitate in copilarie.

Dieta si exercitiile, benefice in sarcina

Datele culese de la 11,444 de femei cuprinse in studii, sugereaza ca dieta si exercitiile (separat sau impreuna) pot preveni excesul de greutate in sarcina.

Iata cat ar trebui sa iei in sarcina in functie de indicele tau de greutate:

  • Femeile subponderale  (BMI <18.5 kg/m2) trebuie sa ia in greutate intre 12-18 kg
  • Femeile cu o greutate normala (BMI 18.5-24.9 kg/m2) trebuie sa ia in greutate intre 11-16 kg
  • Femeile supraponderale (BMI 25-29.9 kg/m2) trebuie sa ia in greutate intre 7-11 kg
  • Femeile obeze (BMI >30 kg/m2) trebuie sa ia in greutate intre 5-9 kg.

Numai 36% dintre femeile care au tinut dieta sau au facut exercitii au luat prea mult in greutate in timpul sarcinii, comparativ cu 45% dintre femeile care nu au facut nimic in acest sens.

Dietele au constat in consum redus de zahar, iar exercitiile au fost unele moderate, inclusiv plimbari, aerobic, Pilates sau dans.

Femeile care au facut exercitii si au mancat alimente fara mult zahar au fost mai putin predispuse la tensiune arteriala marita si, interesant, au avut o rata usor mai scazuta a operatiilor de cezariana (27% fata de 29%). Aceste femei au avut de asemenea un risc redus de a naste un copil cu greutate mare.

Citeste si despre greselile de nutritie in dieta femeii insarcinate.

Principalul autor al studiului, Prof. Benja Muktabhant, de la Departamentul de Nutritie la Universitatea Khon Kaen in Thailanda, spune ca "este nevoie de mai multe studii cu privire la eficacitatea acestor interventii in tarile cu venituri mici si la femeile cu un stil de viata non-occidental."

 

Sursa foto: hepta.ro

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!