Sari la conținut

Dr. Craiu, despre copiii născuți prin cezariană programată: vor avea toată copilăria probleme pe care altfel nu le-ar fi avut

Românii sunt fruntași la numărul nașterilor prin cezariană. E drept, în unele cazuri o astfel de operație salvează vieți, dar în altele... fac mai mult rău decât bine; vorbim despre cezarienele programate, care aduc copilul pe lume înainte ca acesta să fie pregătit, înainte de a-și lua de la mamă tot ceea ce are nevoie pentru un start bun în viața extrauterină.

“Numărul nașterilor prin cezariană a explodat după anii 1990. În 1990 erau 7,2%. În 2017: 40%” Sursa

Dr. Mihai Craiu explică pe pagina lui - Spitalul Virtual pentru Copii - motivele pentru care cezariana programată este extrem de periculoasă pentru copil.

 Astăzi nu voi vorbi nici despre COVID-19 și nici despre vaccinare. 
 În weekend am lucrat multe ore la un capitol de tratat, documentându-mă despre evoluția naturală a bolilor pulmonare cronice la copil. Realmente “muuulte” ore. Toate datele disponibile vorbesc despre cauze genetice [pe care nu prea putem să le modificăm încă, cu mare ușurință,… deși epoca CRISPIR și editarea genetică asistată de o inteligență artificială vor există în viitorul nu foarte îndepărtat!] și despre cauze modificabile prin intervenție umană.
 
 Acum am ales să îmi fac “prieteni” unii din obstetricienii acestei țări triste care decid EI asupra viitorului multor copii născuți în România. Nu generalizez și nici nu fac afirmații lipsite de acoperire. Marea majoritate a specialiștilor din domeniul OG fac o treabă minunată și reușesc performanțe demne de invidiat, cu echipamentele și resursa umană disponibilă în patria mioritică. Dovadă o stau performanțele spectaculoase ale specialiștilor OG și neonatologie formați în România, care profesează în alte țări.
 
 Dar unii decid ei că nu e mare lucru o cezariană făcută “puțin” mai repede decât nașterea la termen. Din motive pe care nu doresc să le enumăr aici… Pot să vă asigur că am văzut sute de astfel de copii născuți DOAR cu 1-2-3 săptămâni mai repede.
 
 Ce fac acești copii mai târziu?
 
 1 din 5 au wheezing recurrent în primul an de viață și sunt beneficiarii multor internări și tratamente cu corticoizi și bronhodilatatoare
 1 din 7 continuă și în anii următori
 
 Cert este că acești copii, născuți APROAPE la termen, vor avea toată copilăria niște probleme care nu ar fi existat dacă s-ar fi născut la vreme!

► Citește și Ce înseamnă o cezariană blândă

Sursa

Sursa foto

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!