Sari la conținut

Dragă mamă, trebuie să știi asta, despre maternitate...

Să fii mamă pentru prima dată este poate cea mai provocatoare și frumoasă experiență pe care o poate trăi o femeie. Mirosul de nou-născut, pielea lui peste pielea ta, fericirea pe care o simți ori de câte ori te gândești la el, fluturii care au apărut în stomac și pe care îți dai seama că nu i-ai simțit niciodată la fel... toate aceste sentimente de prea-plin se amestecă uneori insesizabil cu temeri, dureri, frici, îndoieli, întrebări...

În tot acest roller-coaster de emoții, sfatul cel mai important pe care, poate, îl putem da, este să îți dai voie, mamă, să simți tot, să trăiești tot... Cunoaște-ți emoțiile și nu fugi de ele, căci ele te vor întări și te vor face să te bucuri și mai tare de tot ceea ce trăiești.

Ce am adăuga noi, despre maternitate?! Câteva informații pe care e bine să ți le reamintești, când și când...

Nu de puține ori, lucrurile nu vor merge așa cum plănuiești...

Se poate simți cu adevărat greu când lucrurile nu merg așa cum au fost planificate, iar dacă vorbim despre maternitate... atunci în mod clar nu știi niciodată ce urmează: de la nopți nedormite până la probleme de colici, fiecare copil vine cu surprize cu care încă nu te-ai familiarizat, așa că ține-ți degetele încrucișate și așteaptă-te oricând la neașteptat! Este normal să se întâmple așa..

S-ar putea să nu îl iubești din prima secundă
Știm, în toate filmele, cărțile și poveștile mamele simt o conexiune inexplicabilă, atunci când își văd bebelușul pentru prima dată – fericirea curge prin toate venele și se simte până la ultima celulă! În realitate, însă, lucrurile nu stau mereu așa – și este normal! Este nevoie de timp să se creeze o conexiune între mamă și copil, e nevoie de timp să apară iubirea și toate sentimentele despre care citim peste tot!

Alăptarea nu este numai lapte și miere
Da, nou-născutul vrea să fie lipit de mamă, are instinctul de a suge și teoretic și laptele mamei ar trebui să se producă destul de rapid, după naștere! Dar, cu toate acestea, alăptarea nu este mereu atât de ușoară precum citim. Pot apărea numeroase probleme care, deși adesea pot fi depășite, uneori e greu al naibii să o faci, mai ales în starea de oboseală pe care o ai în primele luni de la naștere. Așadar, mamă dragă, dă-ți timp să reușești să alăptezi și nu învinovăți că nu merge totul ca în povești, din prima! Iar dacă în final nu merge deloc, există alternative!

Cere ajutorul
Știm, nimeni nu poate îngriji copilul cum o faci tu, dar asta nu înseamnă că el nu poate fi îngrijit bine și de altcineva! Dacă ai cui să-i ceri ajutorul, fă-o! Este bine pentru amândoi – micuțului îi prinde bine șă fie în prezența altor oameni, iar tu te reîntorci la el cu o energie mult mai bună, după o binemeritată pauză, oricât de scurtă!

E ok să plângi

E greu tare să fii proaspătă mămică, iar uneori poți simți că nu te ajută nimic, în afară de o porție zdravănă de plâns; și chiar așa poate fi! Plânge-ți oboseala, fricile, durerile, vinovăția! Plânge tot și te asigurăm că te vei simți mult mai eliberată!


 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!