Sari la conținut

Epiziotomia – avantajele și dezavantajele unei proceduri controversate

 În multe maternități din România, epiziotomia a ajuns o intervenție de rutină în timpul nașterilor naturale. Despre ce reprezintă mai exact această procedură, care sunt avantajele și dezavantajele ei și ce riscuri implică ea am aflat mai multe de la Andreea Andrei, educator perinatal SAMAS certificat.

Epiziotomia este o intervenţie chirurgicală care constă în secţionarea mucoasei vaginale şi a muşchilor superficiali ai perineului cu scopul de a mări orificiul vulvei şi a uşura expulzia fătului în cursul unei naşteri.

În ce situații este recomandată? Epiziotomia este condiționată de motive fetale: ritm cardiac fetal modificat şi este necesară grăbirea expulziei, poziţia bebeluşului (pelviana, craniană - varietate posterioară), lipsă elasticitate ţesuturi (impactul materialului genetic), în cazul naşterilor asistate (forceps, vacum), analgezia epidurală (realizată la dilataţie mare), feți macrosomi.

Rata de epiziotomii, pe ţară, recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii indică procentul de 5%.

►Citește și Sfatul specialistului: Recuperarea abdo-perineală după naștere

Cât de dureroasă este această procedură? Raportarea la durere este un aspect subiectiv şi depinde de pragul de suportabilitate al fiecărui corp. Epiziotomia se realizează sub efectul anesteziei locale.

De asemenea, vindecarea depinde de capacitatea de recuperare a fiecărui corp, dar chiar dacă apar complicaţii la nivelul perineului, vindecarea zonei apare în maxim 6-8 săptămâni de la naştere. Pentru o recuperare a tonicităţii musculaturii, este necesară executarea exerciţiilor perineale.

În jurul acestei intervenții, aparent minoră, există o dispută. Care sunt avantajele şi dezavantajele ei? Dacă intervenţia este justificată, avantajele sunt vizibile, prin rezolvarea situaţiilor dificile care apar. Bineînțeles că există și dezavantaje, cum ar fi recuperare maternă mai dificilă, riscul infecţiilor, local. În plus, cantitatea de sânge pierdută în urma intervenţiei este mai mare.

Epiziotomia poate fi evitată prin realizarea de exerciţii prenatale, cu rolul de a cunoaşte şi controla zona, la voinţă. În timpul expulziei, principalul obiectiv, fiind capacitatea de a relaxa la voinţă ţesuturilor pentru a permite trecerea fătului.
Impact major asupra integrităţii perineului îl are şi poziţia de naştere. O poziţie mai verticală, în care gravitaţia ajută, ar fi de un real ajutor.

Îngrijirea postoperatorie după epiziotomie

În cazul unei epizotomii, îngrijirea postoperatorie va fi prescrisă de către medic, având ca scop păstrarea zonei curată şi vindecarea.
Ce poate face o femeie care a trecut printr-o astfel de intervenține?

 • Efectuarea toaletei doar la exterior de la vulva la anus (nu intravaginal), schimbarea tamponului igienic la 2-3 ore maxim.
 • Evitarea presiunii pe această zonă, care apare în poziţia "în şezut". (se poate folosi un colac medicinal sau un prosop mare rulat.
 • Încă din primele săptămâni se pot realiza contracţiile perineale, ce pot fi însuşite la cursurile perinatale.

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  Trimite un comentariu
  Sunt tătic necenzurat
  Abonează-te la newsletter

  Caloria.ro

  Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!